Populația lumii a ajuns la opt miliarde

  • 15 Noiembrie 2022 11:02
Populația lumii a ajuns la opt miliarde

Populația lumii a depășit marți, 15 noiembrie, 8 miliarde de locuitori, potrivit estimării oficiale a Națiunilor Unite, care consideră că acest lucru reprezintă „o etapă importantă în dezvoltarea umană" și o reamintire, în plină desfășurare a COP27, a „responsabilității noastre comune de a avea grijă de planeta noastră", transmite AFP.

Conform datelor ONU, astăzi, 15 noiembrie, s-au născut 152.957 de persoane, iar 76.593 au decedat.

Pentru ONU, „această creștere fără precedent" - în 1950 erau 2,5 miliarde de oameni - este rezultatul „unei creșteri treptate a speranței de viață datorită progreselor în domeniul sănătății publice, al nutriției, al igienei personale și al medicinei".

Dar creșterea demografică reprezintă, de asemenea, o provocare formidabilă pentru țările cele mai sărace, unde are loc cea mai mare creștere de populație.

În timp ce, până în anii 1800, lumea avea mai puțin de un miliard de oameni, acum a fost nevoie de doar 12 ani pentru a crește de la 7 la 8 miliarde.

Ca un semn al încetinirii demografice, va fi nevoie de aproximativ 15 ani pentru a ajunge la 9 miliarde, în 2037. ONU preconizează un „vârf" de 10,4 miliarde în anii 2080 și o stagnare până la sfârșitul secolului.

India va depăși China anul viitor

De exemplu, India, o țară de 1,4 miliarde de locuitori, care va deveni cea mai populată țară din lume până în 2023, depășind China, se așteaptă să cunoască o explozie a populației urbane în următoarele decenii, cu megaorașe deja supraaglomerate și lipsite de infrastructura esențială.

În Mumbai, aproximativ 40 % din populație trăiește în cartiere sărace, zone de mizerie supraaglomerate, alcătuite din barăci improvizate, majoritatea fără apă curentă, electricitate și instalații sanitare.

Cifrele globale ascund o mare diversitate demografică.

Potrivit ONU, mai mult de jumătate din creșterea demografică până în 2050 va proveni din doar opt țări: Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.

Iar până la sfârșitul secolului, cele mai populate trei orașe din lume vor fi africane: Lagos din Nigeria, Kinshasa din RD Congo și Dar Es Salaam din Tanzania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sun
-2
Mon
-1
Tue
-2
Wed
-1
Thu
-1
Arhivă Radio Chișinău