Popescu, după întâlnirea cu miniștrii de externe ai Slavkov: Autoritățile de la Chișinău urmează să primească un chestionar de evaluare a gradului de compatibilitate cu standardele UE

  • 01 Aprilie 2022 12:47
Popescu, după întâlnirea cu miniștrii de externe ai Slavkov: Autoritățile de la Chișinău urmează să primească un chestionar de evaluare a gradului de compatibilitate cu standardele UE

Vizita miniștrilor de externe ai Slovaciei, Cehiei și Austriei la Chișinău reprezintă, potrivit autorităților, un semnal puternic de sprijin în actuala criză regională și suport deplin în procesul de integrare europeană. Cei trei miniștri au declarat într-o conferință de presă că țările lor vor ajuta Republica Moldova să facă față crizei refugiaților și vor continua să sprijine Chișinăul, inclusiv financiar, transmite Radio Chișinău.

Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu a spus că a discutat cu cei trei omologi ai săi principalele domenii de cooperare, despre criza umanitară din regiune provocată de agresiunea rusă în Ucraina, continuarea reformelor și atașamentul Rep. Moldova la valorile europene. Nicu Popescu a anunțat că autoritățile de la Chișinău urmează să primească în aceste zile un chestionar de evaluare a gradului de compatibilitate cu standardele Uniunii Europene, care este un semnal integraționist important.

„Ne pregătim să primim un chestionar din partea Comisiei Europene. Răspunsul la acest chestionar ne va permite nouă și partenerilor noștri europeni să evaluăm gradul nostru de compatibilitate cu standardele UE. Este un pas important în procesul nostru de aderare, de integrare europeană. Acest exercițiu va solicita un efort instituțional colosal pentru a sistematiza informația la toate cele 33 de capitole de aderare la UE, inclusiv gradul de transpunere a legislației europene, politicile în vigoare, dar și capacitatea pentru a continua apropierea noastră de UE”.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a declarat că vizita miniștrilor europeni în format trilateral este un semnal de solidaritate cu Rep. Moldova în criza legată de războiul din Ucraina.

„Suntem aici pentru a demonstra solidaritate, pentru a spune că Rep. Moldova este o parte importantă a Europei și că noi trebuie să ne gândim la Moldova și să nu uităm de Moldova în această situație.”

Șeful diplomației slovace, Ivan Korčok, a spus că Europa nu va uita cum moldovenii au ajutat semenii lor din Ucraina.

„Nu uităm țări precum Rep. Moldova. Nu uităm pentru că voi sunteți extrem de importanți, noi nu uităm de voi. V-ați deschis casele și inimile și este ceva ce nu va fi uitat la nivel european.”

Austria va oferi Moldovei un suport financiar de 10 milioane de euro, a anunțat ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg.

„Vom oferi peste 10 milioane de euro, suport care va fi anunțat la Conferința de la Berlin. 5 milioane de euro – ajutor umanitar și vom spori asistența noastră de dezvoltare pe care o oferim de mulți ani Rep. Moldova. Și un pachet de 17,5 mil. de euro pentru Ucraina și țările din vecinătate.”

Menționăm că Austria a preluat din Rep. Moldova și 2.000 de refugiați ucraineni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,03 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău