Ponta: Opțiunile strategice în Republica Moldova

  • 25 Ianuarie 2016 16:19
Ponta: Opțiunile strategice în Republica Moldova

Victor Ponta a declarat, luni, 25 ianuarie, că în ceea ce privește situația de la Chișinău variantele sunt ca la conducerea R. Moldova să rămână un Guvern compus din partide proeuropene sau să fie instalat un Executiv compus din forțe pro Rusia.

'Din punctul meu de vedere și cunosc destul de bine situația din Republica Moldova sunt doar două opțiuni. Opțiunea de a ține un Guvern, (...) care este compus din partide, oficial, proeuropene, proromânești, din oameni cu care am lucrat în celelalte Guverne. Sau varianta doi în care domnul Usatîi, domnul Dodon, oameni oficial afișați ca reprezentând interesele Rusiei, având lângă ei și o grupare care li s-a alăturat, care e ciudată, zice că vrea pro-Europa, dar e pe scenă cu Usatîi și cu Dodon, să preia puterea în Republica Moldova. Și atenție - un pas în plus pe care românii îl știu mai puțin prin alegerea președintelui pentru că în Moldova președintele se alege de către Parlament, mandatul domnului Timofti expiră în martie', a afirmat fostul premier, întrebat la DC News despre situația politică din Republica Moldova.

Ponta a adăugat că președintele Klaus Iohannis s-a implicat pe subiectul R.Moldova doar după ce a venit la București Victoria Nuland.

'După ce a venit doamna Nuland la București, după ce doamna Nuland a dat un mesaj foarte clar: susținem actualul Guvern să facă acord cu FMI-ul, să facă reforme, și domnul Iohannis s-a raliat poziției și bine a făcut, dacă mă întrebați', a spus fostul premier.

El și-a exprimat speranța că România va acorda Republicii Moldova împrumutul votat în Parlamentul de la București.

'Sper. Eu știu că l-a votat Parlamentul în unanimitate, eu știu că este esențial pentru Moldova și sunt convins că, mâine (marți - n.r.), în discuțiile dintre domnul Filip și domnul Cioloș, mai pe direct, acesta este subiectul principal. Pentru că dacă noi nu ajutăm Moldova acum, după aceea nu o să mai avem pe cine ajuta', consideră Ponta.

El nu a exclus nici posibilitatea ca pe subiectul R. Moldova să existe o înțelegere 'prin spate' între Berlin și Moscova.

'Ba cred că este posibil. (...) S-a mai întâmplat acum 75 de ani, s-au mai înțeles o dată. Nu asta e problema, problema e care este interesul României. (...) Să ajutăm Moldova să se întoarcă măcar la momentul 2014, dar să meargă mai departe, de fapt, sau să ne trezim la granița noastră de est, în singura țară unde spunem că sunt români și ne interesează, cu un Guvern și un președinte, oficial, pro Moscova. Mi se pare o chestiune extrem de gravă. (...) Eu cred că cel mai important este să înțelegem că pentru România nu există un obiectiv, nu spun de politică externă, pentru că este externă-internă, mai important decât o Republică Moldova condusă de niște oamenii care nu sunt cu Moscova, sunt cu noi', a mai declarat fostul premier.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău