Ponderea femeilor în Legislativ: Peste 40% sunt deputate, iar 75 % sunt angajate ale Secretariatului Parlamentului

  • 08 Martie 12:07
Ponderea femeilor în Legislativ: Peste 40% sunt deputate, iar 75 % sunt angajate ale Secretariatului Parlamentului

Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XI-a are 41 de deputate, acesta fiind un număr record înregistrat în istoria țării. Cele mai multe dintre ele, 29 la număr, fac parte din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Zece sunt membre ale Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, iar două sunt deputate independente, arată un comunicat al Legislativului de la Chișinău.

De asemenea, cinci dintre cele 11 comisii parlamentare permanente sunt conduse de către deputate. Ponderea femeilor în componența Biroului permanent al Parlamentului depășește 30 %.

Egalitatea de gen și apărarea drepturilor femeilor reprezintă o prioritate pe agenda Parlamentului de legislatura a XI-a. Până acum, deputații au adoptat mai multe legi cu scopul de a îmbunătăți condițiile de viață ale femeilor și de a le promova în viața socială. Astfel, a fost creată Agenția pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor și a Violenței în Familie. O altă inițiativă urmărește încurajarea femeilor aflate în concediu de maternitate să revină la muncă, având posibilitatea să beneficieze atât de salariu, cât și de indemnizație. De asemenea, femeile au obținut mai multă protecție și siguranță în viața publică și privată, iar la bază au stat ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice și a Convenției Organizației Internaționale a Muncii privind violența și hărțuirea în lumea muncii. Parlamentul a adoptat și modificări la Codul muncii, care permit acordarea unui program flexibil de muncă, astfel încât femeile pot avea mai multă libertate în viața profesională și cea de familie.

„Din prima zi când am intrat în politică, am promovat și am sprijinit femeile în competiții electorale, chiar dacă ni se spunea că moldovenii votează bărbați. Cu mândrie pot spune că noi am spart tiparele și am demonstrat că acea societate pe care o considerau că este patriarhală, nu este așa. Vom munci în continuare împreună pentru a oferi șanse egale și un spațiu sigur de dezvoltare pentru toate femeile și fetele din Republica Moldova”, a accentuat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, în mesajul său de felicitare cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.

De menționat că în Secretariatul Parlamentului activează 142 de femei, ceea ce constituie 75 % din numărul total al funcționarilor publici. 17 dintre cele 25 de funcții publice de conducere sunt ocupate de femei. De asemenea, Secretariatul Parlamentului este condus de o femeie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău