Ponderea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat în PIB, estimată în creștere pentru anul 2023

  • 12 Decembrie 2022 12:41
Ponderea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat în PIB, estimată în creștere pentru anul 2023

Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 a fost aprobat, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, în prima lectură. Conform proiectului, în bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul viitor sunt estimate venituri totale de circa 38,7 miliarde de lei, în creștere cu 7,5 miliarde de lei sau cu 24,1 la sută față de anul 2022. Aceeași sumă de 38,7 miliarde de lei este prognozată și la capitolul cheltuieli. Prognoza veniturilor și a cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 a fost efectuată în baza analizei dinamicii contingentului beneficiarilor de prestații, tendințelor și performanțelor înregistrate în anii precedenți și în baza prognozei indicilor macroeconomici: creșterea prognozată a PIB-ului cu 2%, a indiciului prețului de consum cu 6,7% și a salariului mediu lunar cu 14,5%, se arată în comunicatul Serviciului de presă al legislativului.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a precizat că ponderea cheltuielilor BASS în Produsul Intern Brut (PIB) este în creștere în ultimii ani, iar pentru anul viitor se estimează că aceste cheltuieli vor constitui 12,6% din PIB. „Am, încercat să împărțim cheltuielile în modul cel mai echitabil cu putință pentru toate categoriile de beneficiari”, a specificat ministrul. 

Proiectul BASS pentru anul 2023 prevede măsuri, realizarea cărora a început în anul curent și care vor continua în anul viitor:

– acordarea, de la l octombrie 2022, a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani (persoanelor asigurate și neasigurate) în mărime de 1000 lei; 

– majorarea, de la l octombrie 2022, a cuantumului indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină de la 370 lei până la 500 lei; 

– acordarea dreptului la o opțiune nouă persoanelor asigurate care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani: de beneficiere de indemnizație lunară pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 12 luni în cuantum de 90% din baza de calcul;  

– majorarea, începând cu l ianuarie 2023 a cuantumului indemnizației unice la nașterea copilului de la 10068 lei până la 10932 lei sau cu 864 lei, care a fost estimat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, conform legislației în vigoare, în baza valorii monetare a coșului minim de bunuri necesar la nașterea copilului.

Ponderea cea mai mare a cheltuielilor din BASS revine asigurării dreptului la pensie pentru limită de vârstă: peste 19,7 miliarde de lei, cu 34,5% mai mult față de suma aprobată pentru anul 2022.

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a menționat, în luarea sa de cuvânt, că Guvernul face tot ce este posibil în condițiile actuale dificile, pentru a atenua șocurile. ”În pofida situațiilor complicate creștem salarii, pensii și indemnizații pentru copii: guvernarea caută și găsește soluții”, a conchis deputatul.

Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 va fi supus votului în cea de-a doua lectură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău