Polul Sud s-a încălzit de peste trei ori peste media globală în ultimii 30 de ani. Descoperirea spulberă toate teoriile de până acum

  • 30 Iunie 10:51
Polul Sud s-a încălzit de peste trei ori peste media globală în ultimii 30 de ani. Descoperirea spulberă toate teoriile de până acum

Polul Sud s-a încălzit de peste trei ori peste media globală în ultimii 30 de ani, potrivit unui studiu publicat luni în revista britanică „Nature Climate Change”, scrie CNN, preluat de Digi24.ro

Acest lucru ar putea avea implicații uriașe cu privire la topirea ghețarilor, viața marină din regiune și creșterea nivelului mării la nivel mondial.

Studiul pune într-o lumină nouă teoriile asupra celei mai îndepărtate regiuni de pe Pământ. Oamenii de știință știu de ani buni că regiunile exterioare ale Antarcticii se încălzesc, dar au crezut că Polul Sud este izolat de creșterea temperaturilor la nivel global.

„Acest lucru demonstrează că încălzirea este globală și se îndreaptă spre aceste locuri îndepărtate”, a declarat Kyle Clem, cercetător la Universitatea din Wellington și autorul principal al studiului.

Clem și echipa sa au analizat datele stațiilor meteo la Polul Sud, precum și modelele climatice pentru a examina încălzirea în interiorul Antarcticii. Ei au descoperit că între 1989 și 2018, Polul Sud s-a încălzit cu aproximativ 1,8 grade Celsius în ultimii 30 de ani, la o rată de +0,6 ° C pe deceniu - de trei ori mai mare decât media globală.

Oamenii de știință au spus că principala cauză a încălzirii a fost creșterea temperaturilor la suprafața mării la mii de mile distanță în zona tropicelor. În ultimii 30 de ani, încălzirea în vestul Oceanului Pacific tropical - o regiune din apropierea ecuatorului de la nordul Australiei și Papua Noua Guinee - a însemnat că a avut loc o creștere a aerului cald la Polul Sud.

În ultimii ani au fost înregistrate temperaturi mai ridicate în părți ale Antarcticii, iar încălzirea are consecințe globale grave, în special pentru milioanele de oameni care trăiesc pe coastele vulnerabile la creșterea nivelului mării.

Suprafața de gheață a Antarcticii conține suficientă apă pentru a ridica nivelul global al mării cu aproape 200 de metri, potrivit Organizației Meteorologice Mondiale.

În martie, a fost înregistrat primul val de căldură la o bază de cercetare din Antarctica de Est. În februarie a fost înregistrată cea mai caldă temperatură înregistrată vreodată în Antarctica - 18,3 grade Celsius, la stația de cercetare Esperanza din Argentina.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:3,1 m/s
Wed
5
Thu
6
Fri
4
Sat
4
Sun
6

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău