Poluarea produsă de state și companii provoacă mai multe decese la nivel global decât pandemia (ONU)

  • 15 Februarie 2022 14:22
Poluarea produsă de state și companii provoacă mai multe decese la nivel global decât pandemia (ONU)

Poluarea produsă de state și companii provoacă mai multe decese la nivel global decât pandemia de COVID-19, se arată într-un raport de mediu al ONU publicat marți, cerând o "acțiune imediată și ambițioasă" pentru a interzice unele substanțe chimice toxice, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului, poluarea cu pesticide, materiale plastice și deșeuri electronice provoacă încălcari pe scară largă ale drepturilor omului, precum și cel puțin 9 milioane de decese premature pe an, iar această problemă este în mare măsură ignorată.

Pandemia de COVID-19 a provocat aproape 5,9 milioane de decese, conform datelor Worldometer.

"Abordările actuale pentru gestionarea riscurilor reprezentate de poluare și substanțele toxice eșuează în mod clar, rezultând în încălcări la scară largă ale dreptului la un mediu curat, sănătos și durabil", scrie autorul raportului, David Boyd, raportor special al ONU.

Documentul urmează să fie prezentat luna viitoare la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care a declarat un mediu curat ca fiind un drept al omului.

Raportul, postat marți pe site-ul Consiliului, solicită interzicerea polifluoroalchilului și perfluoroalchilului, substanțe chimice utilizate în produsele de uz casnic, precum vasele antiaderente pentru gătit, care favorizează apariția cancerului și sunt considerate "substanțe chimice pentru totdeauna" pentru că nu se descompun în mod natural.

Documentul recomandă, de asemenea, curățarea zonelor poluate și, în cazuri extreme, chiar posibila relocare a comunităților afectate - multe dintre ele sărace, marginalizate și indigene - din așa-numitele "zone de sacrificiu".

Termenul, folosit inițial pentru a descrie zonele de testare nucleară, a fost utilizat în raport pentru a include orice locație contaminată puternic sau devenită nelocuibilă din cauza schimbărilor climatice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău