Poluarea omoară mai mulți oameni decât COVID-19. ONU cere, între altele, interzicerea unor substanțe utilizate la produse de uz casnic

  • 15 Februarie 2022 17:52
Poluarea omoară mai mulți oameni decât COVID-19. ONU cere, între altele, interzicerea unor substanțe utilizate la produse de uz casnic

Experții ONU avertizează într-un raport de mediu publicat marți că poluarea omoară la nivel global mai mulți oameni decât COVID-19. În același raport se solicită luarea unor măsuri „imediate și ambițioase” de către state și companii, dar și interzicerea unor substanțe chimice toxice.

Poluarea cu pesticide, materiale plastice și deșeuri electronice provoacă cel puțin 9 milioane de decese premature pe an, iar problema este în mare măsură trecută cu vederea, se mai spune în raportul ONU citat de Reuters. Potrivit agregatorului Worldometer, pandemia de coronavirus, care durează deja de 2 ani, a provocat aproape 5,9 milioane de decese la nivel mondial, transmite DIGI24.

„Abordările actuale în gestionarea riscurilor pe care le reprezintă poluarea și substanțele toxice eșuează în mod evident, ceea ce duce la încălcări pe scară largă a dreptului la un mediu curat, sănătos și durabil”, a concluzionat raportorul special al ONU David Boyd, autorul raportului. Acesta a fost publicat marți pe site-ul Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU.

În raport se solicită, între altele, interzicerea unor substanțe artificiale utilizate la produsele de uz casnic, cum ar fi vasele de gătit antiaderente, care au fost legate de cancer. De asemenea, se recomandă curățarea siturilor poluate și, în cazuri extreme, relocari ale comunităților afectate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău