Poluarea fonică amenință supraviețuirea a peste 100 de specii (studiu)

  • 19 Noiembrie 2019 15:44
Poluarea fonică amenință supraviețuirea a peste 100 de specii (studiu)

Poluarea fonică amenință supraviețuirea a peste o sută de specii, conform concluziilor unui studiu realizat în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, citat marți de Press Association.

O echipă de oameni de știință de la Queen's University Belfast a descoperit că zgomotul afectează comportamentul unei game largi de specii, printre care se numără amfibieni, păsări, pești, mamifere și reptile.

Această meta-analiză, publicată în jurnalul științific Biology Letters, constituie prima dovadă cantitativă pe baza căreia organismele legislative pot reglementa în mod mai eficient poluarea fonică, au indicat cercetătorii.

Studiul a analizat efectele zgomotului asupra a șapte grupe de viețuitoare: amfibieni, artropode, păsări, pești, mamifere, moluște și reptile.

Doctor Hansjoerg Kunc de la Facultatea de Științe Biologice din cadrul Queen's University Belfast a declarat că au fost identificate dovezi clare potrivit cărora poluarea fonică afectează toate cele șapte grupe de specii.

Studiul a scos în evidență mai multe riscuri provocate de poluarea fonică asupra unei varietăți de specii, cu implicații pentru supraviețuirii și populației.

Multe specii de amfibieni, păsări, insecte și mamifere comunică prin producerea unor semnale acustice prin care sunt transmise informații vitale, iar altele se bazează pe sunete pentru a vâna.

Meta-analiza avertizează asupra faptului că poluarea fonică reduce capacitatea de comunicare a acestor informații vitale, cu impact asupra supraviețuirii.

De asemenea, cercetătorii au aflat că efectele negative ale poluării fonice se extind și zona mărilor, zgomotele produse de ambarcațiuni îngreunând, prin altele, găsirea hranei și a adăpostului.

Studiul a analizat totodată impactul poluării fonice asupra migrației naturale și a descoperit că poate afecta locul ales de păsări pentru a trăi.

''Acest studiu cantitativ de amploare oferă dovezi semnificative potrivit cărora poluarea fonică trebuie considerată o formă gravă de schimbare de mediu și de poluare provocată de om, ilustrând modul în care afectează atât de multe specii acvatice și terestre'', a declarat Kunc.

Cercetătorul a precizat că este necesară dezvoltarea unor strategii pentru protejarea viețuitoarelor de poluarea fonică. ''Zgomotul trebuie considerat un poluator global și trebuie să dezvoltăm strategii pentru protejarea animalelor'', a adăugat Kunc.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău