Poluarea cu plastic în Oceanul Atlantic, mult mai gravă decât s-a crezut inițial, sugerează un studiu

  • 19 August 2020 08:54
Poluarea cu plastic în Oceanul Atlantic, mult mai gravă decât s-a crezut inițial, sugerează un studiu

Poluarea cu plastic în Oceanul Atlantic ar putea fi de zece ori mai gravă decât s-a crezut inițial, potrivit unor estimări ale Centrului Național de Oceanografie (NOC) din Marea Britanie, publicate marți în revista Nature Communications, informează DPA.

Mostre de apă din Atlantic prelevate la adâncimi de până la 200 de metri sugerează că ''poluarea cu plastic din ocean a fost în mod substanțial subestimată'', a precizat NOC.

Potrivit NOC, volumul de microplastice invizibile sau aproape invizibile ''este comparabil ca și dimensiune cu estimări ale tuturor deșeurilor din plastic care au pătruns în Oceanul Atlantic în ultimii 65 de ani''.

Autoarea principală a raportului, Katsiaryna Pabortsava, cercetător în cadrul NOC, a precizat că studiile anterioare nu au măsurat ''concentrațiile particulelor 'invizibile' de microplastice de dedesubtul suprafeței oceanului''.

Între cinci și 14 milioane de tone de deșeuri din plastic au ajuns în mările și oceanele planetei în fiecare an, potrivit diferitelor estimări publicate în ultimii ani.

Unele dintre acestea se descompun de-a lungul timpului în microplastice, definite ca fiind orice bucată din plastic cu o lungime de până la cinci milimetri. Fragmentele mai mici sunt câteodată denumite ''nanoplastice''.

Aceste particule minuscule pot pătrunde neobservate în lanțul alimentar. O cercetare realizată de Universitatea din Arizona, publicată luni, a descoperit urme de plastice în toate cele 47 de mostre de organe și țesut testate.

O cercetare realizată de Laboratorul Marin Plymouth din Marea Britanie, publicată în luna mai, sugerează că poluarea cu microplastice din Atlantic ar putea avea un volum de două ori mai mare în comparație cu estimările anterioare. Cercetătorii au folosit năvoade fine pentru a colecta probe de apă de mare în largul coastelor din sudul Angliei și din Maine, Statele Unite.AGERPRES/

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău