Poluarea aerului reduce speranța de viață cu doi ani la nivel mondial (studiu)

  • 14 Iunie 2022 18:37
Poluarea aerului reduce speranța de viață cu doi ani la nivel mondial (studiu)

Poluarea aerului cu particule fine, legată în principal de arderea combustibililor fosili, reduce speranța de viață în medie cu peste doi ani la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat marți, relatează AFP.

"Reducerea permanentă a poluării atmosferice globale pentru a îndeplini recomandările OMS ar adăuga în medie 2,2 ani la speranța de viață", scriu autorii raportului Air Quality Life Index, publicat de Energy Policy Institute de la Universitatea din Chicago, scrie Agerpres.

În Asia de Sud, o persoană ar putea trăi cu cinci ani mai mult dacă nivelul particulelor fine din aer îndeplinește standardele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Aceste microparticule (cunoscute sub numele de PM2,5, sub 2,5 microni, diametrul unui fir de păr), clasificate drept cancerigene de către Națiunile Unite în 2013, pătrund adânc în plămâni și apoi intră în sânge. Ele pot provoca boli respiratorii și cardiovasculare.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca densitatea de PM2,5 din aer să nu depășească 15 micrograme pe metru cub în 24 de ore și să rămână în medie sub cinci micrograme pe metru cub pe parcursul unui an, aceste praguri fiind înăsprite anul trecut de OMS în fața dovezilor privind impactul lor asupra sănătății.

Aproape toate zonele populate ale lumii depășesc recomandările OMS, însă Asia deține recordul. Nivelurile sunt de 15 ori mai mari în Bangladesh, de 10 ori mai mari în India și de nouă ori mai mari în Nepal și Pakistan.


În statele indiene Uttar Pradesh și Bihar, unde trăiesc 300 de milioane de persoane, bolile cauzate de aceste particule reduc speranța de viață cu opt ani și cu până la zece ani în capitala New Delhi.

La nivel global, poluarea cu microparticule PM2,5 nu a scăzut în 2020 (conform celor mai recente date disponibile) comparativ cu anul precedent, în pofida unei încetiniri accentuate a economiei și a unei scăderi a emisiilor de CO2 legate de pandemia de COVID.

Cu toate acestea, situația din China s-a îmbunătățit. Poluarea a scăzut cu 40% între 2013 și 2020, adăugând doi ani la speranța de viață a locuitorilor. Cu toate acestea, speranța de viață rămâne redusă în medie cu 2,6 ani în țară.

Statistic, mortalitatea din cauza poluării cu PM2,5 este comparabilă cu cea cauzată de consumul de tutun, de trei ori mai mare decât cea legată de consumul de alcool și de șase ori mai mare decât mortalitatea legată de HIV, potrivit raportului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău