Polonia va susține un proiect de dezvoltare a orașelor mici din R.Moldova

  • 14 Aprilie 2017 16:59
Polonia va susține un proiect de dezvoltare a orașelor mici din R.Moldova

În perioada anilor 2017-2019 Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va beneficia de suportul Poloniei în elaborarea instrumentelor de politică urbană și revitalizarea infrastructurii unor orașe mici din Republica Moldova. O misiune de experți TAIEX au efectuat o vizită în țara noastră, în perioada 11-13 aprilie curent.

În cadrul ședinței de totalizare a misiunii, organizată la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, experții au prezentat practicile eficiente de abordare a politicii urbane în cadrul politicii regionale existente în Republica Moldova, precum și au oferit recomandări privind elaborarea instrumentelor de politică urbană. De asemenea, experții polonezi au vorbit despre abordarea polonă recentă a politicii urbane în baza Strategiei pentru Dezvoltare Responsabilă (SRD), adoptată în martie 2017 de către Consiliul de Miniștri, despre sistemul polon de sprijin pentru revitalizare în cadrul Politicii Urbane Naționale 2023. Tot în cadrul acestei ședințe au prezentat experiența în programarea și implementarea revitalizării urbane.

"Am realizat o evaluare generală a politicilor regionale și urbane din Republica Moldova. În acest sens, vă vom prezenta practici eficiente de abordare a acestora în contextul existent și vom oferi recomandări la capitolul revitalizare urbană", a menționat Grzegorz Pragert  în discuția cu reprezentanții ministerului.

Specialiștii ministerului și-au exprimat mulțumirea pentru disponibilitatea părții poloneze de a continua colaborarea cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și susținerea, inclusiv financiară a proiectelor de revitalizare urbană din țara noastră.

"Suntem mulțumiți pentru că proiectul prevede activități eficiente de elaborare a instrumentelor necesare politicii urbane în țara noastră. De asemenea, pe lîngă asistența tehnică ce ne va fi oferită vor fi finanțate și proiecte infrastructurale pentru orașe", a precizat Elena Bejenaru, șef al Direcției generale arhitectură, construcții și locuințe.

Amintim, MDRC colaborează cu instituția de profil din Polonia în baza Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea în domeniul dezvoltării regionale, semnat la 18 februarie 2010 la Varșovia. Ultimul proiect realizat în baza acestui memorandum de către ministerul omologa a fost „Sprijinul administrației publice locale din Republica Moldova în implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău