Polonia va investi 42 de miliarde de dolari în Armată

  • 18 Februarie 2015 17:53
Polonia va investi 42 de miliarde de dolari în Armată

Într-o încercare de a-și consolida apărarea, ca urmare a conflictului din Ucraina și a agresiunii din ce în ce mai intense a Rusiei în Est, Polonia a decis să facă o serie de cheltuieli fără precedent pentru a-și moderniza forțele armate.

Polonia a hotărât să cheltuiască în cursul următorului deceniu 42 de miliarde de dolari (34 miliarde de euro) pe modernizarea armatei, ceea ce înseamnă că ea va fi unul dintre puținii membri ai NATO care va atinge ținta convenită de 2% din PIB pentru cheltuieli militare.

În 2009 Rusia a organizat un exercițiu militar în care a simulat atacarea țării cu forțe aeriene și terestre, iar deteriorarea situației din Ucraina îi face pe responsabilii militari ai Poloniei din ce în ce mai nervoși, ministrul apărării declarând luna trecută că "este clar că sunt din ce în ce mai puține șanse pentru o soluție pașnică la criza din Ucraina".

Gustav Gressel, analist militar al Consiliului European pentru Relații Externe, a declarat că Polonia își planificase încă din 2012 modernizarea forțelor armate, însă conflictul din Ucraina a confirmat necesitatea acesteia și acum, din cauza situației din Ucraina, ea va fi grăbită.

Firme americane și europene s-au înscris la licitații pentru a furniza echipamente militare Poloniei, între care submarine, sisteme antiaeriene, drone de luptă și un pachet de 70 de elicoptere în valoare totală de aproximativ 2,8 miliarde de dolari (2,5 miliarde de euro).

Chiar dacă șefii NATO se vor bucura de creșterea cheltuielilor militare până la ținta de 2% din PIB, afirmă Gressel, alte state membre s-ar putea să nu urmeze acest exemplu. "Polonia vrea să joace un rol mai important decât acela de simplu consumator de securitate. Ea vrea să reprezinte o parte mai mare a unei alianțe europene puternice. Este evident că și țările baltice își consolidează apărarea, dar aceste state sunt foarte mici în termeni relativi. Celelalte state central-europene nu sesizează o amenințare directă."
"Cealaltă problemă este România, care are acum o graniță de facto cu Rusia, prin Crimeea, deși, evident, nu este una oficială. Concentrarea de forțe rusești acolo este destul de substanțială. Ei vor fi următorii care își vor mări bugetul militar."

Pe de altă parte, fundalul pe care are loc creșterea cheltuielilor militare ale Poloniei este unul amenințător. Deși săptămâna trecută s-a convenit un armistițiu între guvernul ucrainean și separatiștii pro-ruși, luptele grele au continuat în estul țării, patru soldați ucraineni fiind uciși de la presupusa intrare în vigoare a acordului.

Modernizarea armatei este doar una dintre măsurile luate de Polonia pentru a se proteja de pericolul venit de la est. Țara a semnat un pact militar cu Ucraina și Lituania în septembrie 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:5,66 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău