Polonia va împărtăși R. Moldova experiența privind valorificarea energetică a deșeurilor agro-zootehnice

  • 05 Iulie 2022 17:27
Polonia va împărtăși R. Moldova experiența privind valorificarea energetică a deșeurilor agro-zootehnice

Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu reprezentanții unor asociații de profil, au purtat discuții, astăzi, cu un grup de experți din Polonia, despre potențialul R. Moldova în producerea biogazului și fertilizanților ecologici. Părțile au analizat beneficiile ce pot fi aduse sectoarelor energetic, economic, agroalimentar și mediului. În acest sens, a fost discutată experiența poloneză privind prelucrarea deșeurilor agricole și prioritățile Uniunii Europene pentru perioada următoare, cu privire la stimularea surselor regenerabile de energie la nivel regional.

„Sectorul agro-zootehnic generează  cantități semnificative de deșeuri organice. Acestea ar putea fi valorificate în sectorul energetic, pentru producerea de biocombustibili. Totodată, reziduurile fermentate pot fi utilizate sub formă de fertilizanți organici pentru sol, datorită conținutului sporit de nutrienți. Astfel, ar putea fi îmbunătățită productivitatea și calitatea producției agricole. Ulterior, prin aplicarea unor noi tehnologii de creștere a plantelor, am putea obține nutrețuri calitative pentru animale. Prin metoda observării și a comparației, agricultorii noștri ar putea percepe mai bine rolul fertilizanților organici asupra productivității agricole”, a subliniat ministrul Viorel Gherciu.

Părțile au convenit să identifice loturi experimentale în scopul efectuării cercetărilor, în condiții de câmp, pentru a stabili impactul fertilizanților organici în exploatațiile agricole din R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău