Polonia transmite Germaniei o notă diplomatică pentru negocieri privind reparațiile de război: Varșovia evaluează pagubele la 1.300 de miliarde de euro

  • 03 Octombrie 2022 14:50
Polonia transmite Germaniei o notă diplomatică pentru negocieri privind reparațiile de război: Varșovia evaluează pagubele la 1.300 de miliarde de euro

Ministrul de externe polonez Zbigniew Rau a indicat luni că țara sa vrea să înceapă negocieri cu Germania în chestiunea reparațiilor pe care Varșovia le pretinde pentru pagubele provocate Poloniei de către naziști în al Doilea Război Mondial, estimate de Varșovia la 1.300 miliarde de euro, informează AFP.

Zbigniew Rau a afirmat luni în fața presei că a semnat o notă diplomatică, exprimându-și “convingerea că părțile trebuie să ia măsuri imediate în vederea unei reglementări juridice și materiale permanente, complete și definitive a consecințelor agresiunii și ocupației germane din 1939-1945”.

Nota urmează să fie transmisă șefei diplomației germane Annalena Baerbock, așteptată luni seara la Varșovia și care se va întâlni marți cu Rau.

Această reglementare ar trebui să includă mai ales “plata de către Republica Federală a Germaniei de despăgubiri pentru pierderile materiale și non-materiale cauzate statului polonez de această agresiune și această ocupație”, a spus Rau.

Reglementarea ar trebui să includă de asemenea plata unei indemnizații către victimele agresiunii naziste și membrii lor de familie, precum și o soluție sistemică la chestiunea bunurilor culturale și a documentelor de arhivă poloneze confiscate, a adăugat el.

„O asemenea reglementare va permite fondarea relațiilor polono-germane pe justiție și adevăr, va conduce la închiderea unor capitole dureroase din trecut și va asigura dezvoltarea relațiilor bilaterale într-un spirit de bună vecinătate și de cooperare amicală”, a mai declarat ministrul polonez, potrivit Agerpres.

Într-un raport publicat la 1 septembrie, când s-au împlinit 83 de ani de la invazia nazistă în Polonia, Varșovia a estimat la 6.200 de miliarde de zloți (1.300 miliarde de euro) pierderile cauzate de Germania nazistă în Al Doilea Război Mondial.

Guvernul de la Berlin a precizat că problema reparațiilor de război pentru Polonia a fost închisă după ce guvernul comunist polonez din anul 1954 a semnat atunci un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varșovia renunța la cererile privind compensațiile. Însă actualul guvern polonez consideră acel acord drept ilegal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău