Polonia renunță la reforma Curții Supreme de Justiție, una dintre legile pentru care CE activase articolul 7

  • 21 Noiembrie 2018 16:48
Polonia renunță la reforma Curții Supreme de Justiție, una dintre legile pentru care CE activase articolul 7

Partidul de guvernământ Lege și Justiție din Polonia (PiS) a propus un amendament legislativ miercuri, prin care renunță la reformele Curții Supreme de Justiție, legi care se află în centrul conflictului său cu Uniunea Europeană privind standardele democratice, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

În octombrie, Curtea Europeană de Justiție a somat Polonia să suspende o reformă a Curții Supreme, ceea ce a permis în mod efectiv partidului de guvernământ să aleagă judecătorii de rang înalt.

O justificare a proiectului de modificare a Curții Supreme a fost publicată miercuri pe site-ul parlamentului polonez: "Amendamentul reprezintă o executare a ordinului Curții Europene de Justiție".

Într-o revizuire profundă a sistemului judiciar, reformele adoptate în iulie au obligat unii judecători de rang superior să se pensioneze anticipat. PiS a spus că au fost necesare aceste schimbări pentru a face instanțele mai eficiente, ignorând o serie de avertismente din partea UE de a renunța la aceste măsuri.

Legea a redus vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 de 65 de ani. De la punerea sa în aplicare, peste 20 de judecători ai Curții Supreme, aproximativ o treime din total, au fost forțați să demisioneze.

 Comisia Europeana a declansat în decembrie 2017 o procedura fara precedent impotriva guvernului polonez, cea de activare a articolului 7 din Tratatul UE.

Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai radicală de sancțiuni existentă împotriva unui stat membru, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot. Două țări ale UE, Polonia și Ungaria, sunt deja avertizate că li va aplica articolul 7.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău