Polonia | Premierul Beata Szydlo a demisionat. Va fi înlocuită de ministrul finanțelor, Mateusz Morawiecki

  • 08 Decembrie 2017 08:08
Polonia | Premierul Beata Szydlo a demisionat. Va fi înlocuită de ministrul finanțelor, Mateusz Morawiecki

Premierul polonez Beata Szydlo și-a prezentat joi seara demisia din fruntea guvernului conservator de la Varșovia, aceasta urmând a fi înlocuit de către vicepremierul și ministrul finanțelor, Mateusz Morawiecki, relatează presa europeană.

Vicepremierul Mateusz Morawiecki, ministru de finanțe, o va înlocui pe Beata Szydlo, care a demisionat, în fruntea guvernului conservator naționalist din Polonia, a anunțat joi partidul Lege și Justiție (PiS) aflat la putere, transmite AFP.

Purtătoarea de cuvânt a partidului, Beata Mazurek, a afirmat că este o schimbare necesară pentru a face față noilor provocări din politica externă și internă, fără să precizeze natura acestora, cunoscut fiind faptul că Polonia trece printr-un puternic proces de transformări interne, în special în domeniul justiției și al statului de drept, modificări care sunt criticate de către Uniunea Europeană și mai mulți parteneri europeni.

“Premierul Beata Szydlo și-a prezentat demisia comitetului politic (al PiS). Aceasta a fost acceptată”, a declarat ea presei, conform Agerpres.

Cine este Mateusz Morawiecki?

Politico Europe amintește că Mateusz Morawiecki este un fost consilier pe probleme de economie al premierului Donald Tusk, actualmente președintele Consiliului European.

Viitorul premier polonez, Mateusz Morawiecki, este un fost bancher  strălucit și un adept convins al etatismului.

Fiu al unui fost opozant anticomunist radical, format la Universitatea din Wroclaw (sud-vest), el și-a continuat studiile economice și de drept în Statele Unite, Germania și Elveția, și are o vastă cultură generală.

În 2015, el a renunțat la postul profitabil de președinte al Bank Zachodni WBK (grupul Santander) pentru a intra în guvernul PiS ca ministru al dezvoltării și vicepremier. Din 2016, a preluat și portofoliul finanțelor.

Sursa: CaleaEuropeană.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:46 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău