Polonia și Ucraina au semnat un acord istoric de securitate. Polonezii vor doborî rachetele rusești care se îndreaptă spre teritoriul lor

  • 13 Iulie 12:40
Polonia și Ucraina au semnat un acord istoric de securitate. Polonezii vor doborî rachetele rusești care se îndreaptă spre teritoriul lor

Polonia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele rusești care se îndreaptă spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spațiul aerian ucrainean.

Propunerea a fost inclusă într-un acord de cooperare în domeniul securității semnat de Volodimir Zelenski și premierul polonez Donald Tusk la Varșovia în această săptămână, scrie G4media.

Președintele Ucrainei s-a declarat „încrezător” că acordul ar putea fi pus în aplicare rapid, deși Polonia își va consulta aliații din NATO înainte de a încerca să doboare orice rachetă rusească.

În acest stadiu, aceasta este o idee. Acordul nostru spune că vom explora această idee”, a declarat ieri, 12 iulie, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, la American Enterprise Institute din Washington.

Sikorski a confirmat că rachetele rusești lansate din zona Sankt Petersburg către ținte ucrainene au intrat anterior în spațiul aerian polonez timp de aproximativ 40 de secunde înainte de a se îndrepta către țintele lor.

Propunerea ar acoperi orice rachetă care traversează vestul Ucrainei în direcția Poloniei.

Dilema noastră este următoarea. Dacă le doborâm doar atunci când intră în spațiul nostru aerian, resturile reprezintă o amenințare la adresa cetățenilor și a proprietăților noastre”, a adăugat Sikorski.

Iar ucrainenii spun: ‘Vă rog, nu ne va deranja, faceți-o deasupra spațiului nostru aerian atunci când sunt în pericol iminent de a trece pe teritoriul polonez”.

„După părerea mea, aceasta este autoapărare, dar explorăm ideea”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău