Polonia cere oficial UE să renunțe la amenzile de un milion de euro pe zi pentru nerespectarea statului de drept

  • 05 Noiembrie 2022 10:06
Polonia cere oficial UE să renunțe la amenzile de un milion de euro pe zi pentru nerespectarea statului de drept

Polonia a transmis Uniunii Europene o cerere oficială de a suspenda amenzile de un milion de euro pe zi impuse de Curtea de Justiție a UE (CJUE) din cauză că Varșovia nu a implementat un ordin al instanței privind reformele sistemului judiciar, a anunțat vineri ministrul polonez al Afacerilor Europene, Szymon Szynkowski vel Sek, potrivit Reuters.

Amenda a fost impusă în urmă cu un an din cauză că Polonia nu a dizolvat Camera Disciplinară pentru judecători despre care Bruxellesul a spus că este politizată. Amenda a fost dedusă din fondurile UE pentru Polonia. De atunci, Varșovia a înlocuit respectiva Cameră Disciplinară cu un alt organism, dar criticii spun că problema subminării independenței judecătorilor nu a fost rezolvată.

"Am înaintat o moțiune pentru suspendarea impunerii de penalități în urma deciziei CJUE privind Camera Disciplinară", a declarat Szymon Szynkowski vel Sek pentru postul privat de televiziune Polsat News, potrivit Agerpres.

Ministrul polonez a precizat că solicitarea conține "argumente solide" privind modul în care s-a schimbat sistemul disciplinar pentru judecători.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău