Polonia cere din nou Germaniei despăgubiri de război, în contextul disputei privind gazoductul Nord Stream 2

  • 12 Februarie 2021 16:48
Polonia cere din nou Germaniei despăgubiri de război, în contextul disputei privind gazoductul Nord Stream 2

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut vineri Germaniei să plătească despăgubiri de război Poloniei, după ce președintele german Frank-Walter Steinmeier a sugerat că Germania construiește gazoductul Nord Stream 2 ca o datorie de război față de Rusia, relatează agenția DPA.

Într-un interviu acordat în weekend, Steinmeier a dat de înțeles că Germania are o obligație istorică de a realiza acest gazoduct cu Rusia, amintind de invazia germană în Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial.

Premierul polonez a reacționat într-o postare pe Facebook în care s-a arătat bucuros că Steinmeier admite că consecințele celui de-al Doilea Război Mondial pot avea un impact asupra deciziilor politice și economice din prezent.

''Polonia nu a primit niciodată despăgubiri - în pofida distrugerilor teribile provocate de Germania nazistă. Șase milioane de polonezi au fost uciși. Mii de orașe și sate au fost rase de pe fața pământului, inclusiv capitala Poloniei, Varșovia'', a adăugat Morawiecki în postarea sa, alături de o fotografie cu capitala poloneză distrusă.

Totuși, construcția Nord Stream 2 nu este o formă de despăgubire, însă ea va dăuna solidarității europene, crede șeful guvernului de la Varșovia. ''Construcția unor punți între Europa și Rusia nu se poate face peste capul Europei Centrale și de Est'', a mai scris premierul polonez în mesajul său.

Comentariile lui Steinmeier din acel interviu au provocat indignare și în Ucraina, țara prin care tranzitează cea mai mare parte a gazului rusesc livrat Vestului Europei, dar după finalizarea Nord Stream 2 această conductă va prelua din gazul care în prezent trece prin Ucraina.

Partidul conservator Lege și Justiție (PiS), care guvernează Polonia, a readus de mai multe ori în discuție în ultimii ani problema despăgubirilor de război. Dar guvernul de la Berlin a respins toate aceste solicitări, afirmând că această problemă a fost închisă în urma acordului ''Doi Plus Patru' - cele două Germanii RDG și RFG, plus Statele Unite, Uniunea Sovietică, Marea Britanie și Franța - încheiat în anul 1990 pentru reunificarea Germaniei. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău