Polonia afirmă că Belarus și-a schimbat tactica în criza migranților

  • 20 Noiembrie 2021 18:24
Polonia afirmă că Belarus și-a schimbat tactica în criza migranților

Belarus și-a schimbat tactica în criza cu vecinul său polonez îndreptând de acum grupuri de migranți mai mici spre numeroasele puncte de trecere ale frontierei orientale a Uniunii Europene, a declarat sâmbătă ministrul polonez al apărării, citat de AFP, potrivit Agerpres.

"Trebuie să ne pregătim pentru faptul că această problemă va dura câteva luni", a declarat ministrul polonez Mariusz Blaszczak la postul de radio RMF FM.

"În prezent, o metodă ușor diferită a fost adoptată de către migranți și serviciile belaruse. Mai multe grupuri mici de migranți încearcă să treacă frontiera în numeroase locuri", a declarat el.

Aceasta se adaugă unei mulțimi de 200 de persoane înarmate cu pietre și gaze lacrimogne, atacurilor dirijate "fără nicio îndoială de serviciile belaruse", potrivit ministrului.

Occidentul acuză Belarus de crearea artificială a crizei facilitând afluxul de candidați la imigrare - în special din Orientul Mijlociu- și aducând migranții la frontieră, cu promisiunea unei treceri facile în UE. Belarus a dezmințit această acuzație, reproșând că mai degrabă UE nu primește migranții.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat vineri pentru BBC că este "absolut posibil" ca forțele sale să fi ajutat persoane să treacă în UE, dar a negat că ar fi orchestrat operațiunea.

"Noi suntem slavi. Avem inimă. Trupele noastre știu că migranții se duc în Germania... Poate că unii i-au ajutat", a declarat el. "Dar eu nu i-am invitat aici", a asigurat el.

Migranții - în cea mai mare parte kurzi irakieni - au abandonat totul în țara lor, cheltuind mii de dolari pentru a-și finanța zboruri spre Belarus cu vize turistice, hotărâți să ajungă în UE.

Vineri, comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatovici, a cerut stoparea retrimiterii controversate de migranți de către Polonia spre Belarus.

"Am ascultat personal relatările înspăimântătoare de suferințe extreme ale persoanelor disperate care au petrecut săptămâni, chiar luni, în condiții sordide și extreme, în frigul și umiditatea pădurilor, din cauza acestor retrimiteri", a declarat ea într-un comunicat.

Potrivit media poloneze, cel puțin 11 migranți au decedat de la începutul crizei în această vară. Polonia a organizat săptămâna trecută prima înhumare a unuia dintre migranți - un adolescent sirian care se înecase în râul Bug aflat la frontieră - și alte două înhumări sunt prevăzute în acest weekend. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău