Polonia a acuzat Belarusul de "asalt organizat" asupra frontierelor sale, după descoperirea la graniță a patru corpuri neînsuflețite

  • 20 Septembrie 2021 19:27
Polonia a acuzat Belarusul de

Polonia a acuzat luni Belarusul de "asalt organizat" asupra frontierelor sale, după descoperirea la graniță a patru cadavre, aparent refugiați care încercau să ajungă în Polonia, relatează Reuters.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat pentru agenția poloneză de presă PAP că țara sa nu se va lăsa intimidată.

După ce Bruxellesul, alături de multe alte puteri occidentale, a denunțat drept fraudate alegerile prezidențiale organizate anul trecut în Belarus, încheiate cu victoria președintelui în funcție din 1994, Aleksandr Lukașenko, Minskul a adoptat o strategie vindicativă lăsând refugiați și migranți din țări terțe să vină în Belarus pentru ca apoi să-i direcționeze către state ale Uniunii Europene. În multe din statele afectate de această strategie, locuitorii nu mai vor refugiați, ceea ce obligă guvernele să ia măsuri pentru a pune capăt trecerilor de frontiere.

Premierul polonez, a cărui țară este cea mai afectată de noua strategie belarusă, a mobilizat 500 de trupe plus echipamente la granița de est, ce face parte din granița de est a Uniunii, transmite Agerpres.

Duminică, trei oameni au fost găsiți fără viață pe teritoriul Poloniei, decesul survenind ca urmare a epuizării. Morawiecki s-a angajat că identitățile acestora vor fi stabilite. Pe de altă parte, autoritățile au reușit să salveze un grup de opt oameni care se rătăciseră într-o zonă mlăștinoasă, însă de partea belarusă a graniței o femeie a fost găsită moartă.

Și în Polonia sunt voci care acuză deopotrivă autoritățile poloneze.

"Gărzile de frontieră poloneze îi trimit pe acești oameni înapoi spre graniță și în păduri, unde își pot găsi moartea", a acuzat pe Twitter un deputat din opoziție, Franciszek Stercaewski.

De curând Polonia a declarat stare de urgență la graniță, ceea ce limitează accesul ziariștilor și grupurilor de asistență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău