Politologul român Cristian Pârvulescu: „Riscurile pentru Republicii Moldova pot apărea doar dacă rușii ajung în Odesa, ceea ce este greu de crezut”

  • 27 Septembrie 2022 08:11
Politologul român Cristian Pârvulescu: „Riscurile pentru Republicii Moldova pot apărea doar dacă rușii ajung în Odesa, ceea ce este greu de crezut”

„În ceea ce privește R. Moldova, riscurile pot apărea doar în cazul unei contraofensive rusești care se îndreaptă spre Odesa și care ar reuși, eventual, să ajungă acolo, ceea ce este greu de crezut, dar nu este niciodată imposibil”, a declarat politologul român Cristian Pârvulescu la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA.

Politologul a afirmat că face parte dintre acei care cred că soarta războiului a fost pecetluită militar.

„Rusia, cu toată mobilizarea pe care o face nu mai are resurse pentru a câștiga militar acest război, vrea să stabilizeze frontul. Sigur, va crea, probabil, diversiuni în R. Moldova, în stânga Nistrului sau în alte părți, acolo unde este posibil, dar nu va ataca R. Moldova în niciun caz pentru că nu are cum, nu are posibilitate. Așteaptă iarna, speră ca iarna să schimbe total poziția statelor occidentale, speră ca iarna să fie grea, gazul puțin și opinia publică occidentală să se revolte, iar la primăvară să câștige pacea dacă nu a putut câștiga războiul, obținând condiții care să fie favorabile. Vladimir Putin, ca orice dictator, joacă cu acest război propria sa supraviețuire și că va face tot ce îi stă în putință să rămână pe poziție, dar cred că este mai șubred decât era cu câteva zile înaintea lansării mobilizării generale. Orice rus de bun simț a înțeles că acest război nu a fost câștigat și că în Ucraina există riscul ca foarte mulți tineri ruși să-și dea viața”, a spus Cristian Pârvulescu.

Deputatul PAS Oazu Nantoi a precizat în cadrul emisiunii că autoritățile de la Chișinău fac tot ce este posibil pentru a împiedica mobilizarea cetățenilor Republicii Moldova în armata rusă.

„Pentru a compensa uriașele pierderi ale armatei ruse despre care nu se vorbește în Rusia, cel puțin, Putin a trecut la mobilizare declarând-o parțială, dar numai el știe care e anvergura acestei mobilizări deoarece, prin puținele surse independente, informația ce ajunge din Rusia demonstrează că numai a parțială nu miroase, în această situație sporește riscul ca cetățenii R. Moldova care se află în Federația Rusă de mai mulți ani și care, poate, s-au ales și cu cetățenie, să fie mobilizați. Este cunoscut faptul că a sporit brusc numărul solicitărilor din partea cetățenilor R. Moldova către Ambasada R. Moldova în Rusia pentru obținerea actelor de a reveni acasă. MAEIE a întreprins toate măsurile ca să facă față acestui val. Statul face tot ce este în putință pentru a proteja pe cetățenii R. Moldova și ca să nu permită mobilizarea lor în armata agresorului. Totodată, situația în stânga Nistrului este una confuză, dar pot să spun, dacă urmărești cât de cât atmosfera din stânga Nistrului, că acolo nu prea sunt doritori de a lupta”, a menționat Oazu Nantoi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău