Politizarea și concentrarea presei, cele mai grave probleme ale mass-media din R. Moldova

  • 03 Mai 2016 19:22
Politizarea și concentrarea presei, cele mai grave probleme ale mass-media din R. Moldova

Politizarea și concentrarea reprezintă problemele cele mai grave cu care se confruntă mass-media din Republica Moldova, constată reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale de media.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Libertății Presei, marcată marți, 3 mai, experții atrag atenția la derapajele care au loc în mass-media din Republica Moldova și cheamă autoritățile să amelioreze cadrul legal.

Situația presei continuă să fie în regres în Republica Moldova, a subliniat directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, făcând referire la Raportul FreedomHouse și cel al organizației Reporteri fără frontiere. Experții mai constată ingerința în politica editorială a unor posturi de radio și televiziune a proprietarilor acestora, care sunt politicieni. Ei le recomandă autorităților să adopte noul Cod al Audiovizualului și să îmbunătățească legislația cu privire la accesul la informație.

„Presa de la noi este divizată pe criterii politice, avem concentrarea mass-media, avem ingerința patronilor politicieni în politicile editoriale ale mass-media. Avem probleme cu accesul la informație reclamate de către colegii care fac jurnalism de investigație. E vorba de taxe mari pentru informațiile de care au nevoie, pe care trebuie să le achite la instituțiile de stat”, a declarat directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

Și directorul executiv al Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi, a remarcat influența puternică a politicului în mesajele difuzate de unele mass-media.

„În spațiul mediatic sunt foarte multe mesaje partinice și nu jurnalistice. Foarte des mergem pe agenda politicienilor și nu pe cea a cetățeanului ori pe agenda publică”, a constatat Ion Bunduchi.

În contextul marcării Zilelor Libertății Presei, jurnaliștii și organizațiile de media de la Chișinău au protestat la Ambasada Azerbaidjanului în Republica Moldova cerând eliberarea jurnalistei azere KhadijaIsmayilova, arestată pentru realizarea mai multor investigații. Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a relatat despre intimidările la care a fost supusă de către reprezentantul acestei ambasade, după ce a arborat la sediul instituției un banner cu mesajul ”FreeKhadija!”.

„Bannerul a ținut o zi. A venit la noi un reprezentant al ambasadei și ne-a cerut în mod ultimativ să scoatem bannerul. A cerut să îi dăm bannerul și a cerut nume. Pe mine m-a surprins faptul că el insistent cerea nume: cine a făcut bannerul, cine l-a pus”, a mărturisit Cornelia Cozonac.

În semn de solidaritate, bannerul va fi afișat în aceste zile la sediul mai multor organizații non-guvernamentale.

De asemenea, la 12 mai va avea loc un Marș al Solidarității Presei prin care jurnaliștii vor să transmită politicienilor mesajul privind importanța consolidării independenței mass-media în Republica Moldova.
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău