Polițiștii supraponderali și obezi din Mexic, obligați să țină dietă

  • 13 Decembrie 2019 19:45
Polițiștii supraponderali și obezi din Mexic, obligați să țină dietă

Polițiștii supraponderali și obezi din Mexic au fost plasați într-un program de dietă și exerciții fizice, implementat la nivel național, informează AFP, preluat de Agerpres.

Cu trupurile acoperite de picături de transpirație sub soarele arzător din Mexic și cu rictusuri de suferință care le deformează chipurile, mai mulți polițiști supraponderali din această țară făceau joi seturi de flotări, genuflexiuni și abdomene.

Tricourile lor albe, roșii și negre sunt umede, scoțându-le în relief abdomenele rotunjite și proeminente.

Nemilos față de cele 25 de "victime", bărbați și femei, lungiți cu fețele în jos la picioarele sale, un instructor strigă comenzi prin care le cere să își continue eforturile, fără să țină seama de durerea lor.

Scena care se desfășoară în parcarea asfaltată a unei secții de poliție din Ciudad de Mexico ar putea avea loc în oricare altă țară.

Însă în Mexic, unde 75% dintre adulți sunt supraponderali sau chiar obezi, tabloul nu este deloc unul anodin.

În total, peste 1.000 de polițiști și polițiste din capitala mexicană, dintr-un total de 83.000 de angajați, au acceptat să participe la acest program creat pentru a le impune o dietă severă, pentru a le ameliora sănătatea și a-i face să devină mai eficienți pe teren.

Aceștia primesc o primă lunară de 1.000 de pesos (aproximativ 50 de dolari americani) pentru a-i face să facă față mai ușor acestei situații, cel puțin în primele stadii ale regimului și ale exercițiilor fizice, considerate cele mai dificile.

Programul, intitulat "O poliție sănătoasă", a fost implementat în urmă cu trei luni.

"Este un mijloc pentru a face față problemei pe care o avem în Mexic în legătură cu obezitatea și sedentarismul", a explicat - de această dată fără să strige - instructorul Javier Ramirez.

În spatele lui, cei mai obosiți dintre cursanți profită pentru a-și lua o pauză discretă, în speranța că instructorul Ramirez va acorda un interviu mai lung jurnaliștilor de la AFP.

"Vrem ca polițiștii să fie într-o condiție fizică optimă, ca să-și facă munca într-o manieră eficientă", a adăugat el.

Una dintre cele mai ridicate rate ale obezității

Rata obezității din Mexic este una dintre cele mai mari din America Latină, alături de cele înregistrate în Chile și Bahamas, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Flagelul obezității îi afectează și pe copiii mexicani în procente din ce în ce mai îngrijorătoare.

Numărul bolilor asociate obezității și greutății în exces est alarmant în această țară, care are o populație de peste 120 de milioane de locuitori.

În 2018, 8,6 milioane de persoane au declarat că au fost diagnosticate cu diabet, iar alte 15 milioane suferă de hipertensiune, potrivit cifrelor comunicate de Institutul Național de Statistică și Geografie (INEGI) din Mexic.

Problema este atât de gravă, încât a determinat în acest an Parlamentul mexican să adopte modificări în etichetarea alimentelor considerate "de exclus", altfel spus bogate în zahăr, sare și grăsimi saturate.

Urmând exemplul unei abordări implementate în Chile, guvernul mexican va avertiza populația în legătură cu alimentele ce conțin aceste substanțe în procente exagerate, în pofida rezistenței întâmpinate din partea reprezentanților industriei alimentare.

În ceea ce privește obezitatea, Poliția din Mexic nu face excepție.

"Aveam o sănătate precară și asta se reflecta asupra muncii mele. Eram foarte obosită", a declarat Graciela Benitez, o femeie de 36 de ani care a slăbit circa 10 kilograme după ce s-a alăturat acestui program.

"Înainte, mâncam și mi se făcea somn, eram la capătul puterilor imediat când era vorba să muncesc", a adăugat ea.

"Acum, nu mai obosesc așa repede, simt că trupul meu este diferit", a dezvăluit Graciela, care tocmai terminase o serie de exerciții de gimnastică.

Mauricio Barrera, un ofițer de 26 de ani, a remarcat și el o schimbare pozitivă în tura lui de 12 ore după ce s-a alăturat aceluiași program.

"Este o nouă etapă. Programul mi-a permis să înțeleg că obezitatea este o boală. Prima lună a fost dificilă din punct de vedere mental și fizic", a declarat el, mândru că a reușit să treacă peste acea perioadă.

Graciela și Mauricio sunt dați acum ca exemple de urmat de către colegii lor, iar autoritățile speră să asiste la o emulație în rândul polițiștilor supraponderali și obezi. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău