Polițista care a comis accidentul de la Sîngera a primit 30 de zile de arest în penitenciar

  • 30 August 2023 18:30
Polițista care a comis accidentul de la Sîngera a primit 30 de zile de arest în penitenciar

Polițista de patrulare care a urcat băută la volan și a accidentat mortal o tânără de 30 de ani și a rănit două fete va sta 30 de zile în arest în penitenciar. Este decizia magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Suspecta nu a venit la ședința de judecată, dar aceasta și-a recunoscut vinovăția în cadrul audierilor, relatează TVR Moldova.

Polițista de patrulare nu s-a prezentat în fața instanței, însă la proces au participat avocatul ei și procurorul de caz. La ședință a venit și soțul femeii accidentate mortal. Avocatul familiei spune că, în noaptea tragediei, pe trotuarul pe care a intrat cu viteză polițista se deplasau cel puțin șapte persoane - victimele și rudele lor.

„Au mers în vizită. A fost hramul localității. Erau în deplasare spre rude și mergeau pe trotuar. Doamna era în stare de ebrietate, conducea cu viteză, a pierdut controlul și s-a izbit într-un parapet de piatră, care a și slavat mai multe persoane de la deces.”, a declarat avocatul familiei victimei, Viorel Gortolomei.

Potrivit apărătorului, polițista se află în afara orelor de serviciu, dar cu toate acestea ar fi fost îmbrăcată în uniformă. Fiica tinerei accidentate mortal a fost externată din spital, dar sora femeii se află încă în stare critică.

„Familia este în șoc. Copilul a rămas fără mamă. Este dureros. Societatea cred că o să conștientizeze acest fapt că consumul de alcool la volan, ori la moment avem un caz ieșit din comun. Când o polițistă care urma să dea exemplu în societate, încalcă grosola prevederile regulamentului”, a mai adăugat avocatul. 

Învinuita activa în organele poliției de doi ani și are permis de conducere de trei ani. Potrivit procurorului, ea nu are antecedente penale, însă în acest an a fost amendată de cel puțin trei ori pentru că a condus cu viteză excesivă. A mai fost penalizată și în perioada anilor 2021-2022.

Procurorul de caz Roman Moraru spune că învinuita și-a recunoscut integral vinovăția și faptele de care este învinuită. „Merge la conlucrare. La moment avem dispuse expertizele medico-legale, autotehnică și alte expertize necesare pe dosar.

Avocatul polițistei susține că învinuita își regretă fapta și chiar refuză să beneficieze de apărare.

De cealaltă parte, avocatul învinuitei Lilian Pruteanu a declarat că tânăra consideră că pentru faptele ei trebuie să răspundă.

„Sunt avocatul din partea părinților. Am fost ales. Dumneaei a luat din start o poziție de acceptare. La moment însă suntem într-un aspect de neînțelegere, fiindcă ea se dezice complet de apărare.”

Ministrul de Interne promite sancțiuni dure polițiștilor care încalcă legea atât în timpul serviciului, cât și în afara orelor de muncă, notează TVR Moldova

Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne, a spus că a doua zi după accident a convocat toate structurile teritoriale a Inspectoratului General al Poliției și conducerea Ministerului Afacerilor Interne și a convenit cu acestea asupra unor acțiuni imediate care vor fi întreprinse în scopul responsbailizării și prevenirii unor astfel de cazuri.

„Cei care vor încălca aceste reguli vor fi sancționați după măsurile și Legilația Republicii Moldova în cel mai sever mod.”, a punctat șeful MAI. 

Accidentul cumplit s-a produs luni noaptea, în comuna Sîngera din municipiul Chișinău. O polițistă de patrulare a urcat beată la volan și a accidentat mortal o o tânără și a rănit două minore. Testul alcoolscopic a arătat că învinuita avea o concentrație de alcool în sânge ce depășea de aproape patru ori norma admisibilă. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă până la opt ani de închisoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău