Politico: China a trimis arme și veste antiglonț în Rusia

  • 17 Martie 2023 16:40
Politico: China a trimis arme și veste antiglonț în Rusia

Publicația Politico a precizat că transporturile au fost efectuate în perioada iunie - decembrie 2022, potrivit datelor furnizate de ImportGenius, un agregator de date vamale la care a avut acces, transmite Agerpres.

China North Industries Group Corporation Limited, unul dintre cei mai mari contractori de apărare de stat din țară, a livrat puștile de asalt în iunie 2022 companiei ruse Tekhkrim, care face afaceri cu statul și cu armata rusă, a adăugat Politico.

Puștile CQ-A, modelate după modelul M16, dar etichetate drept "puști de vânătoare civile" în datele vamale, sunt folosite de poliția armată populară (forțe antirevoltă) din China și de forțele armate din Filipine până în Sudanul de Sud și Paraguay, a scris publicația citată.

Entitățile rusești au primit, de asemenea, 12 transporturi de piese de drone de la companii chineze și peste 12 tone de veste antiglonț chinezești, care au trecut prin Turcia, la sfârșitul anului 2022, potrivit informațiilor.

Deși datele vamale nu arată că Beijingul vinde un număr mare de arme Moscovei în mod special, China furnizează totuși companiilor rusești echipamente "cu dublă utilizare" și articole comerciale care ar putea fi folosite și pe câmpul de luptă în Ucraina, scrie Politico.

Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., cunoscută și sub numele de DJI, a expediat prin Emiratele Arabe Unite piese de schimb pentru drone, cum ar fi baterii și camere, unui mic distribuitor rus în noiembrie și decembrie 2022, potrivit publicației americane.

DJI este o companie chineză care a intrat sub supravegherea SUA după ce a fost sancționată de Ministerul de Finanțe în 2021 pentru că a furnizat statului chinez drone pentru a controla minoritatea uigură din regiunea din vestul țării, Xinjiang.

Pe lângă drone, Rusia a depins luni de zile de alte țări, inclusiv China, pentru a obține echipamente de navigație, imagini prin satelit, componente ale vehiculelor și alte materii prime pentru a sprijini războiul lansat în urmă cu mai bine de un an de președintele Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Deși sancțiunile occidentale au împiedicat Moscova să importe numeroase mărfuri - de la microcipuri la gaze lacrimogene -, Rusia încă poate achiziționa produse din țări "prietenoase" care nu respectă noile reguli occidentale, cum ar fi China sau țările din Golf, pentru a-și susține efortul de război, a explicat Politico.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău