Politicile prietenoase familiei la locul de muncă contribuie la creșterea economică, UNFPA

  • 22 Septembrie 2021 18:20
Politicile prietenoase familiei la locul de muncă contribuie la creșterea economică, UNFPA

În Republica Moldova, 9 din 10 femei cu copii nu sunt angajate în câmpul muncii. Se estimează, că femeile investesc de circa 3 ori mai timp pentru lucrul casnic și cel de îngrijire, în comparație cu bărbații, deși tații au și ei posibilitatea să beneficieze de concediu de îngrijire a copilului. În 2019 mai puțin de 8000 de bărbați au profitat de această oportunitate. Ca rezultat, femeile fie nu reușesc să-și atingă potențialul în carieră, fie aleg să aibă mai puțini copii decât și-ar fi dorit, fapt ce dăunează familiilor, economiei și întregii societăți. Datele au fost prezentate în cadrul unui webinar din seria cu genericul: „Locuri de muncă prietenoase familiei – o perspectivă internațională relevantă Republicii Moldova”. Activitățile sunt organizate de Agenția Națiunilor Unite pentru Drepturile și Sănătatea Reproductivă (UNFPA), împreună cu Camera de Comerț și Industrie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu suportul Agenției Austriece de Dezvoltare (ADA).

În cadrul primului webinar, organizatorii au prezentat proiectul „Mai multe oportunități: Politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest și Moldova”, care este o inițiativă ce urmărește sporirea gradului de conștientizare, a cunoștințelor, ideilor, strategiilor și instrumentelor de creare a locurilor de muncă prietenoase familiei pentru companiile din sectorul privat, Guvern și întreaga societate.

„Prin acest webinar, UNFPA a lansat un program amplu de schimb de experiență pentru companiile locale, în cadrul căruia vom afla bune practici de la companiile mutinaționale privind politicile prietenoase familiei la locul de muncă. UNFPA facilitează programe de învățare pentru companii și susține know how-ul în acest domeniu, sprijină businessul să adopte politici prietenoase familiei”, a declarat Nelea Rusu, coordonatoarea proiectului UNFPA pentru Republica Moldova, citată ne IPN.

Politicile prietenoase familiilor adoptate și implementate de guvernele și mediile de afaceri din mai multe țări au condus la sporirea numărului de femei angajate și au adus multe alte beneficii. Spre exemplu, accesul rapid la facilitățile de alăptare la locul de muncă a demonstrat efecte pozitive asupra reducerii frecvenței și duratei depresiilor post-natale, și diminuării riscului de cancer mamar. Atât guvernul, cât și sectorul privat pot să ofere părinților programe de lucru flexibile, concedii medicale și de îngrijire a membrilor familiei bolnavi sau cu dizabilități, programe de sănătate pentru angajați, spații de alăptare și camere de odihnă pentru copii la locul de muncă. Toate acestea, contribuie la menținerea unei comunități sănătoase, respectiv la o creștere economică și la un impact demografic pozitiv, acestea fiind condițiile necesare unei dezvoltări durabile a țării.

„Pentru a face mediul de muncă mai prietenos, UNFPA, cu suportul Agenției Austriece de Dezvoltare (ADA), și-a propus să ghideze guvernul și companiile private din Republica Moldova privind extinderea politicilor și practicilor prietenoase familiei”, a mai spus Nelea Rusu.

În cadrul webinarului de astăzi au făcut prezentări reprezentanții mai multor companii de peste hotare, care promovează politici de creare a unor locuri de muncă prietenoase familiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău