Politicieni care au proiectat și finanțat Unirea din bani proprii au ajuns în închisorile comuniste

  • 27 Iunie 2018 09:29
Politicieni care au proiectat și finanțat Unirea din bani proprii au ajuns în închisorile comuniste

Meritele autorilor Unirii sunt și astăzi puțin cunoscute, iar acești politicieni români își sacrificau averea în politică, nu și-o înmulțeau, se arată într-un material publicat de Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, primele alegeri prin care românii își trimiseseră reprezentanți în Parlamentul Ungariei care îngloba și Transilvania, fuseseră cele din 1905, repetate în 1906.

Între deputații români la Budapesta s-au numărat avocații Iuliu Maniu, Ioan Suciu, Aurel Vlad, literatul Vasile Goldiș, medicul Alexandru Vaida Voevod, finanțistul Teodor Mihali. Își făcuseră ucenicia politică în familiile lor cu ascendență pașoptistă și apoi, în studenție, în umbra Mișcării Memorandiste din 1892.

Pe lângă expunerea impecabilă a argumentelor, Iuliu Maniu sau Vaida Voevod erau respectați și invidiați pentru strălucirea discursurilor. Și unul, și celălalt au pierit închiși de comuniști. Au făcut închisoare și urmașii celor doi.

Da, tatăl meu a trecut prin multe închisori, nici nu le-aș putea enumera pe toate. A făcut și canal și sigur că ne-a povestit multe din închisoare, acum nu știu dacă ne-a povestit tot, dar ne-a povestit multe întâmplări. N-am fost mințiți și nu ne-am lăsat mințiți pe urmă de nimeni. Știam foarte bine ce înseamnă regimul comunist și ce înseamnă închisorile comuniste”, spune ing. Tudor Boilă, strănepot al lui Iuliu Maniu.

Efortul politic de la Budapesta se sprijinea pe o rețea de români avuți, care în câteva generații reușiseră să spargă bariera lui Unio Trium Nationum, documentul medieval care îi ținuse pe români în sărăcie și în afara orașelor. Mulți porniseră din familiile greco-catolice care avuseseră acces la învățătură temeinică în colegii și universități. În preajma lui 1918, aceste familii finanțează realmente aplicarea punct cu punct a programului național.

Vaida Voevod, Aurel Vlad erau finanțatori ai luptei naționale. Prezența lor cu diverse ocazii când se strângeau fonduri. Donau sume de bani. În capul listelor de donații sunt Ioan Mihu, Teodor Mihali, George Pop de Băsești. Având această bază materială ei au putut să se miște”, mai spune spune conf. univ. Valentin Șerdan-Orga, director BCU Cluj.

Dintre marii donatori, Aurel Vlad s-a stins la Sighet, în iulie 1953. Securitatea l-a condamnat la 5 ani de închisoare în plus după ce murise.

Prin uciderea unor astfel de oameni, România și-a pierdut conducătorii cei mai respectați. Iar odată cu ei, maniera cea mai umană de a face politică - cea făcută cu gândul de a face bine celor din jur.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău