Politicianul american, Markwayne Mullin | Rusia își sporește ocupația agresivă secretă a R.Moldova

  • 06 Februarie 2019 16:21
Politicianul american, Markwayne Mullin | Rusia își sporește ocupația agresivă secretă a R.Moldova

Republica Moldova este gata să accepte democrația și toate idealurile acesteia, dar acum în joc este pus viitorul ei, deoarece Rusia își sporește ocupația agresivă secretă a țării, a declarat politicianul și omul de afaceri american Markwayne Mullin.

Această opinie a fost exprimată într-un articol scris de politician pentru ziarul "The Hill", potrivit Infotag. El a menționat că acum armata președintelui  rus, Vladimir Putin, ocupă 12% din teritoriul Republicii Moldova (Transnistria -n.r.), care nu are ieșire la mare și este prinsă între Ucraina și România.

„Ocuparea țării de către Kremlin și acțiunile sale militare criminale împotriva flotei ucrainene demonstrează cât de bine seamănă această escaladare cu o creștere a conflictelor europene din trecut. Rusia ignoră mereu interesele țărilor mici vecine și acestea, în imposibilitatea de a opune rezistență militară, așteaptă ajutor din partea Occidentului prin sancțiuni, negocieri diplomatice sau, în cazuri extreme, furnizarea de arme", a spus Mullin.

Potrivit lui, R. Moldova a început să îmbrățișeze idealurile occidentale de guvernare, autoritățile depun eforturi ca să scape de lanțurile și influența rusească, dar au nevoie de ajutor.

"Din păcate, lumea occidentală se pare că nu conștientizează că Rusia își întărește agresiv și activ fortificația în câteva state est-europene. Moldova, Georgia, Ucraina, Lituania, Estonia și Letonia sunt în pericol. SUA, UE și aliații lor trebuie să participe activ și să sprijine aceste foste state sovietice, căci acestea tins spre democrație și luptă împotriva ostilității agresive a Moscovei", a spus el.

Autorul menționează că trupele rusești sunt, de fapt, ocupanți în R. Moldova, în special în regiunea transnistreană, iar Kremlinul oferă sprijin economic și militar grupărilor separatiste pentru a destabiliza regiunea și a împiedica Chișinăul să accepte valorile occidentale.

"Acțiunile recente ale Rusiei privind crearea unui oficiu diplomatic pentru Transnistria la Moscova arată că aceasta este, la fel, o intervenție continuă a Federației Ruse și neglijarea integrității teritoriale a Republicii Moldova. Împreună cu acestea, implicarea Moscovei în procesul democratic s-a intensificat odată cu apropierea alegerilor parlamentare din Moldova, planificate pentru 24 februarie", se spune în articol.

Autorul notează că "agenții ruși răspândesc în mod deschis dezinformarea și propaganda prin intermediul organizațiilor neguvernamentale finanțate de Moscova, controlează cea mai mare parte a conținutului media, manipulează nemilos rețele sociale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău