Poliția și armata din Myanmar au ucis cel puțin 18 manifestanți în cea mai sângeroasă zi a represiunii

  • 01 Martie 2021 11:41
Poliția și armata din Myanmar au ucis cel puțin 18 manifestanți în cea mai sângeroasă zi a represiunii

Poliția și armata Myanmar au tras duminică în manifestanții pentru democrație și au ucis cel puțin 18 oameni, arată un bilanț preluat de dpa de la Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), care consemnează și peste 30 de răniți.

A fost cea mai sângeroasă zi a represiunii de după puciul din 1 februarie care a răsturnat de la putere guvernul condus de Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel pentru pace.

ONU afirmă că are "informații credibile" că forțele de ordine au folosit gloanțe reale la Yangon - cel mai mare oraș din țară, Dawei, Mandalay, Myeik, Bago și Pokokku, precum și gaze lacrimogene și grenade paralizante.

Mai mulți demonstranți susțin că poliția a tras inițial cu gloanțe de cauciuc, iar ulterior cu muniție de război. Site-ul de știri Myanmar Now a relatat că trupele țintesc la cap.

"Condamnăm ferm violența în creștere împotriva protestelor din Myanmar și cerem militarilor să înceteze imediat folosirea forței împotriva protestatarilor pașnici", a declarat purtătoarea de cuvânt a OHCHR Ravina Shamdasani.

Un mesaj similar a transmis și secretarul de stat american, Anthony Blinken: "Condamnăm violența oribilă a forțelor de securitate din Myanmar împotriva poporului și vom continua să promovăm tragerea la răspundere a celor vinovați. Suntem ferm alături de poporul curajos din Myanmar și încurajăm toate țările să ridice glasul împreună în sprijinul voinței acestuia".

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a amenințat junta militară de la Naypyidaw cu sancțiuni. "Trăgând împotriva cetățenilor neînarmați, forțele de securitate au dovedit un dispreț flagrant față de legislația internațională și trebuie trase la răspundere. Violența nu va legitima răsturnarea ilegală a guvernului ales democratic", a declarat el, avertizând că "Uniunea Europeană va lua măsuri în curând ca reacție la aceste evoluții".

Armata a dat o lovitură de stat la începutul lui februarie sub pretextul fraudării alegerilor din noiembrie anul trecut și a pus astfel capăt tranziției către democrație în Myanmar după 50 de ani de regim militar. Constituția țării le asigură controlul asupra unor organizații guvernamentale importante și suficiente voturi în parlament pentru a nu fi constrânși prin dreptul de veto. Cu toate acestea, militarii nu au avut succes în obținerea mai multor locuri de deputați decât cele garantate.

O mare parte din populație se opune militarilor și cere reinstalarea guvernului condus de Aung Sang Su Kyi, care își asumase funcția de consilier de stat pentru a ocoli măsurile care o împiedicau să fie președintă. Ea se bucură încă de un sprijin popular semnificativ după deceniile de arest la domiciliu ca disidentă - situație în care se găsește din nou după puci.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău