Poliția Națională, 32 de ani activitate. Maia Sandu: Din primele zile de independență, cetățenii țării noastre au înțeles că poliția este stâlpul de bază pe care se ține pacea, legea și stabilitatea în țara noastră

  • 19 Decembrie 2022 13:48
Poliția Națională, 32 de ani activitate. Maia Sandu: Din primele zile de independență, cetățenii țării noastre au înțeles că poliția este stâlpul de bază pe care se ține pacea, legea și stabilitatea în țara noastră

Poliția Națională marchează 32 de ani de activitate. Cu acest prilej, președinta Maia Sandu a declarat că poliția, susținută de alte instituții ale statului, are un rol cheie în asigurarea ordinii publice, securității și stabilității, mai ales acum, când statul este atacat inclusiv cu mijloace hibride, pe fundalul multiplelor crize care provoacă nemulțumirea cetățenilor, transmite IPN.

„Sistemul polițienesc, prin poliția locală, poliția de patrulare, poliția de investigație și alte structuri specializate, are un rol major în gestionarea crizei de securitate prin care trecem. Aveți responsabilitatea supremă de prevenire a provocărilor, de asigurare a ordinii publice și a siguranței fluxului de refugiați. O serie extinsă de alte activități complexe și operațiuni speciale garantează siguranța cetățenilor noștri”, a declarat șefa statului luni în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Poliției.

Maia Sandu a menționat că mulți dintre polițiști au venit în sistem motivați, înainte de toate, de patriotism, de dorința de a proteja comunitatea. Or, pe aceste valori se ține societatea. „În anul 2022, lumea a devenit mai periculoasă, mai instabilă. În această lume nouă, în care bombardarea localităților cu populație civilă sau atacurile asupra infrastructurii vitale au devenit știri obișnuite, Moldova e o țară afectată grav. Și chiar dacă războiul s-ar încheia acum, consecințele lui negative se vor simți mult timp”, a notat președinta.

Șefa statului a mai spus că poliția națională, de-a lungul timpului, a gestionat crize de securitate extraordinare. „Din primele zile de independență, cetățenii țării noastre au înțeles că poliția este stâlpul de bază pe care se ține pacea, legea și stabilitatea în țara noastră. Vă felicit pentru că aveți puterea să mențineți statul de drept, să preveniți și să curmați încercările de a atenta la siguranța oamenilor, într-o societate democratică unde legea e în capul mesei. Azi celebrăm bărbații și femeile care au decis să devină protectori ai comunităților noastre. Munca voastră nu se va sfârși niciodată, mereu vom avea provocări și încercări, dar am încredere în curajul, cunoștințele și determinarea dumneavoastră să protejați legea și drepturile omului și să nu lăsați răul să învingă”, a mai spus Maia Sandu.

„Sunt ani remarcabili prin diverse provocări, dar în care polițiștii și-au îndeplinit misiunea cu devotament și au dat dovadă de curaj, profesionalism și abnegație. Misiunea polițiștilor este de a proteja oamenii și în același timp de a asigura climat de siguranță și încredere, indiferent de complexitatea cazului sau a anotimpului de afară. Grație efortului depus pe parcursul anilor suntem o echipă puternică, ce a făcut față provocărilor și care a demonstrat că este mereu la datorie”, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

Ministra afacerilor interne, Ana Revenco, a menționat că forțele sistemului afacerilor interne au fost primele care au intervenit în soluționarea crizelor care provoacă destabilizări, pornind de la COVID-19 și până războiul hibrid. Potrivit ei, poliția este mereu la datorie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău