Poliția de Frontieră testează platforma semi-autonomă de supraveghere a frontierei „BorderUAS”. În ce constă aceasta

  • 19 Martie 11:35
Poliția de Frontieră testează platforma semi-autonomă de supraveghere a frontierei „BorderUAS”. În ce constă aceasta

Echipa de proiect a Poliției de Frontieră a desfășurat activități de testare a platformei semi-autonome de supraveghere a frontierei, cunoscută sub numele de „BorderUAS”, în cadrul celei de-a doua faze de testare a scenariilor care implică incidente de traversare ilegală a frontierei de stat.

Această inițiativă a avut loc pe parcursul săptămânii trecute, la Timișoara, România și a demonstrat o abordare inovatoare în gestionarea securității frontaliere.

Delegația Poliției de Frontieră Republicii Moldova a participat activ la ședințele tehnice de pregătire a scenariilor, la calibrarea sistemelor de supraveghere video și audio, precum și la testarea acestora în teren. În cadrul activitaților practice, au fost simulate diverse scenarii, inclusiv traversarea ilegală a frontierei pe apă și uscat, precum și prin zone împădurite. De asemenea, s-a pus accent pe identificarea incidentelor de contrabandă la frontieră, prin intermediul sistemului vizat.

Proiectul „BorderUAS” este finanțat în cadrul Programului UE pentru cercetare și inovare Orizont 2020 și are ca parteneri 19 instituții din 12 state, inclusiv autorități ale Poliției de Frontieră din patru state (România, Bulgaria, Grecia, Moldova). Scopul acestui proiect este de a combina generația următoare de aparate de zbor nepilotate, echipate cu senzori de tip nou, capabili să detecteze, localizeze și identifice persoane și vehicule care traversează frontiera în zone împădurite.

Sistemul „BorderUAS” este conceput pe baza noțiunii de aeronavă și este proiectat să fie operat de la bază, în modul de zbor liber, la diferite altitudini și în diverse condiții meteorologice. Acesta poate fi utilizat pentru operațiuni de lungă durată, cu încărcătură specifică misiunii, oferind astfel o soluție eficientă și inovatoare pentru supravegherea frontierei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:3,09 m/s
Sat
26
Sun
26
Mon
25
Tue
26
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău