Poliția de Frontieră confirmă că un autovehicul al Guvernului României a fost sechestrat la intrarea în Republica Moldova

  • 22 Decembrie 2022 14:34
Poliția de Frontieră confirmă că un autovehicul al Guvernului României a fost sechestrat la intrarea în Republica Moldova

Un autovehicul al Guvernului României a fost sechestrat de autoritățile din Republica Moldova, pe motiv că mașina e furată. În mașină se afla președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), care a fost oprit la graniță, în timp ce mergea într-o vizită oficială la Chișinău. Demnitarul a explicat, pentru presa din România, că problema a apărut din cauză că mașina a fost transferată între mai multe autorități de la București, însă actele nu au fost terminate, transmite Radio Chișinău.

Incidentul a avut loc la începutul săptămânii trecute când șeful Autorității pentru Digitalizarea României, Dragoș Cristian Vlad, venea la Chișinău pentru o vizită de lucru. La graniță, în urma verificărilor, autoritățile de frontieră ale Rep. Moldova, l-au oprit însă și au sechestrat automobilul pe motiv că ar figura într-o bază de date internațională ca fiind furat.

Potrivit unui comunicat de presă al ADR mașina a ajuns în posesia autorității acum doi ani după ce anterior a aparținut altor instituții, fără a se cunoaște însă faptul că mașina figura în baza de date internaționale ca fiind furată.

Solicitată de Radio Chișinău, ofițerul de presă al Poliției de Frontieră a Rep. Moldova, Raisa Novițchi, a confirmat despre reținerea mașinii la frontieră.

”Poliția de Frontieră confirmă informația dată. Polițiștii de frontieră au acționat conform sarcinii Interpol, mașina fiind în acest fel indisponibilizată pe teritoriul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră până la clarificarea situației și luarea unei decizii în conformitate cu protocoalele stabilite”, a spus Raisa Novițchi.

Autoritățile din România precizează că nu se cunosc motivele pentru care autoturismul este înregistrat în sistemele din afara țării ca fiind furat.

Reprezentanții Autorității pentru Digitalizarea României susțin că lipsa de digitalizare suficientă și inexistența unui sistem care să permită interconectarea bazelor de date gestionate de statul român cu cele ale statelor membre UE, au condus la acest incident.

Un proiect de interoperabilitate tehnologică  ar urma să fie realizat până la finele anului viitor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău