Poliția cere primăriei Chișinău să stopeze protestul din centrul capitalei organizat de către partidul Șor. Organele de drept s-au adresat în instanța de judecată

  • 06 Octombrie 2022 12:32
Poliția cere primăriei Chișinău să stopeze protestul din centrul capitalei organizat de către partidul Șor. Organele de drept s-au adresat în instanța de judecată

În contextul acțiunilor desfășurate în centrul capitalei, în ultimele trei săptămâni, Poliția a fost sesizată/s-a autosesizat având în proces de documentare o cauză penală pentru amenințarea sau violența săvârșită asupra unei persoane cu funcție de răspundere și înregistrate 40 de proceduri contravenționale care se referă la nesubordonare, huliganism (urinat, fumat, vomitat, consum de alcool în loc public), ultragierea angajaților forțelor de ordine, prezența persoanelor cu antecedente penale în rândul protestatarilor, încălcarea legislației cu privire la protecția specială a copiilor aflați în situație de risc, blocarea intenționată a carosabilului, limitarea accesului presei și agresarea jurnaliștilor în timpul activității de mediatizare a evenimentelor, etc.

În acest sens, Poliția a remis Primăriei mun. Chișinău 6 sesizări cu informații cumulative despre toate încălcările admise în spațiul public, fiind punctate numeroase abateri admise și solicitând modificarea programului de întruniri sau, după caz, sistarea acestora.

Poliția a cerut APL-ului să intervină și să întreprindă acțiuni de neadmitere a unor asemenea nereguli, inclusiv a celor ce țin de protecția mediului și păstrarea unui climat curat în spațiul public.

Or, anume subdiviziunile APL-ului (Salubritatea, Spațiile Verzi, etc) sunt responsabile direct de păstrarea unui mediu curat în capitală, inclusiv la așa gen de evenimente

Totodată precizăm că, în condițiile Legii 26 cu privire la întruniri, responsabilă de buna organizare a evenimentelor este Administrația Publică Locală, constatându-se în acest sens lipsa totală de implicare și intervenție.

Astfel, la 30 septembrie curent, Poliția s-a adresat cu o cerere prealabilă Primăriei mun. Chișinău cu solicitarea de sistare a acestui tip de întruniri, la care Primăria nu a reacționat. Respectiv, la data de 4 octombrie curent, Poliția s-a adresat în instanța de judecată cu solicitarea de a fi obligată Autoritatea Publică Locală să suspende aceste întruniri, se arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
29,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,09 m/s
Sat
27
Sun
28
Mon
24
Tue
26
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău