Polița de asigurare RCA. Cum trebuie să procedați în cazul unui accident rutier

  • 17 August 2017 14:49
Polița de asigurare RCA. Cum trebuie să procedați în cazul unui accident rutier

Potrivit Legii cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă, pentru pagube produse de autovehicule, la producerea accidentului de autovehicul, asiguratul sau utilizatorul de autovehicul este obligat să întreprindă toate acțiunile posibile pentru diminuarea pagubelor produse.

Totodată, trebuie să notifice organele poliției sau alte organe de drept despre accidentul de autovehicul imediat după producerea lui și să ceară întocmirea actelor referitor la cauzele și circumstanțele producerii accidentului, precum și la consecințele lui, notează BizLaw.

De asemenea, în 48 de ore din momentul producerii accidentului, trebuie să înștiințeze asigurătorul care a emis polița de asigurare RCA sau certificatul de asigurare ”Carte Verde”. Participanții la accident, care dețin polițe de asigurare RCA  și/sau certificate de asigurare ”Carte Verde”, indiferent de rezultatele constatării vinovatului, anunță asigurătorii respectivi și sunt obligați să nu întreprindă de sine stătător măsuri de reparare a pagubelor.

În același timp, asiguratul trebuie să notifice participanții la accident, păgubitul sau apropiații lui despre faptul că posedă poliță de asigurare și să pună la dispoziția acestora informațiile necesare despre asigurător.

Acesta mai este obligat să prezinte, personal sau prin reprezentantul său legal, la sediul asigurătorului ori al reprezentantului de despăgubiri:

  • actul organelor și instituțiilor competente cu privire la producerea accidentului rutier;
  • permisul de conducere valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;
  • certificatul de înmatriculare și raportul de inspecție tehnică periodică a autovehiculului cu care a provocat accidentul.

Detalii pe BizLaw.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău