Polemici în Comisia parlamentară de profil, după audierea raportului activității CCA

  • 15 Februarie 2017 13:05
Polemici în Comisia parlamentară de profil, după audierea raportului activității CCA

Cetățenii nu au posibilitatea să vadă o diversitate de opinii la televiziuni, iar Consiliul Coordonator al Audiovizualului este o instituție politizată. Astfel de păreri au exprimat astăzi mai unii membri ai Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, după audierea raportului activității CCA pentru anul 2016. 

Polemicile în cadrul ședinței Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media au început după ce deputata liberal-democrată Maria Ciobanu a declarat că CCA este o instituție politizată. Potrivit acesteia, CCA nu sancționat echitabil posturile de televiziune care au promovat în mod vădit anumiți concurenți electorali în perioada electorală.

”CCA a ajuns entitatea cea mai politizată din Republica Moldova, fapt care se răsfrânge dezastruos asupra pieței media și dureros asupra cetățeanului Republicii Moldova. Dvs acționați la comandă. Azi cetățeanul nu mai are posibilitatea să afle și alte păreri, decât părerea unui singur partid politic”, a declarat Maria Ciobanu.

În replică, președintele CCA, Dinu Ciocan, a declarat că acuzațiile deputatei Maria Ciobanu sunt nefondate.

”Argumentele dvs nu țin. În perioada electorală au fost monitorizate 14 posturi TV, șapte din cei 14 au promovat deschis unii concurenți electorali la diferite partide.

Prime l-a promovat în exclusivitate, doar pe Marian Lupu, nu au fost penalizați nicicum. În schimb, Jurnal TV s-a făcut vinovat de toate relele. Cum pentru aceeași încălcare, Jurnalul este pedepsit de trei ori, iar Prime-ul deloc?

- Cum nu, doamnă deputat? Ba da, a fost pedepsit cu avertizare publică și amendă și amendă repetată.

- De ce nu i-ați interzis publicitatea?

- În primele trei perioade, situația a fost mai gravă și a fost promovat un singur candidat. El a fost retras din cursa electorală, dar ulterior faptul cum s-a desfășurat campania a influențat politica editorială”.

Un alt membru al Comisiei de profil, deputatul neafiliat Corneliu Mihalache, fost președinte al CCA, a declarat că în Republica Moldova nu există posturi de televiziune pluraliste, iar potrivit lui de vină nu ar fi Consiliul Coordonator al Audiovizualului, ci politica promovată de televiziuni și cultura societății.

”Noi nu avem niciun post de televiziune pluralist, la noi toate canalele de televiziune manipulează, asta nu e vina CCA-ului. Asta la noi așa e politica televiziunii, cultura societății. Noi nu avem nicio televiziune care nu manipulează”, a declarat Corneliu Mihalache.

Raportul privind activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului în 2016 urmează a fi prezentat în plenul Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău