Ziarul Național/ N.Negru: De ce moldovenismul primitiv e primitiv (Revista presei)

  • 19 Aprilie 2021 09:30
Ziarul Național/ N.Negru: De ce moldovenismul primitiv e primitiv (Revista presei)

Revista presei - 19 aprilie 2021.

Despre Drumul lung al Republicii Moldova spre normalitate scrie Vlad Țurcanu pentru publicația podul.ro. El spune că revenirea la normalitate va mai dura, referindu-se la decizia Curții Constituționale, de constatare a circumstanțelor care permit dizolvarea Parlamentului. El consideră că această decizie marchează sfârșitul unui ciclu politic cunoscut cu denumirea de „stat capturat”. Însă va mai dura până a reveni la normalitate. Autorul scrie că „Cetățenii își vor putea lua „țara înapoi” treptat, ca atunci când, la război, este eliberat un oraș din mâinile ocupanților, cartier după cartier, clădire după clădire. Tot așa va trebui să se întâmple cu agențiile guvernamentale și celelalte structuri publice care în prezent în cel mai bun caz fac figurație, dar de regulă sprijină în continuare fosta stăpânire, din ale cărei mâini s-au hrănit ani în șir”.

Cât despre izbucnirile recente ale lui Igor Dodon la adresa judecătorilor echidistanți de la Curtea Constituțională, Vlad Țurcanu spune că acestea trădează nervozitatea unuia care simte că pierde controlul asupra domeniul public pe care l-a confundat cu moșia sa.

Unde am greșit și Maia Sandu a avut dreptate se întreabă Iulian Chifu într-un editorial semnat pentru deschide.md. Acesta analizează acțiunile președintei Maia Sandu și spune că ar „fi recomandat dizolvarea imediată a Parlamentului. Da, chiar în stare de urgență, și aceea introdusă ilegal de către Parlament și atacată la Curtea Constituțională”. El spune că Maia Sandu și echipa sa au ales calea mai grea și corectă a mersului pas cu pas, al temporizării și așteptării deciziei Curții Constituționale privind starea de urgență.
Iulian Chifu vorbește și despre acțiunile PSRM și ale lui Igor Dodon, pe care-l numește perdant. „
Nu mai are, personal, ce pierde, chiar dacă își îngroapă și partidul. PSRM a dovedit că nu are forța de a reacționa și că nici nu există gruparea tinerilor, gruparea pro-europenilor cu afaceri, gruparea Ceban, de ce nu, care să se disocieze de aceste acțiuni. Spunea cineva să nu-l oprim pe Igor Dodon cât timp greșește. Da, e adevărat, dar acest Dodon distruge și Republica Moldova cu greșelile lui”, scrie Iulian Chifu.

Nicolae Negru readuce în atenție în Ziarul Național scandalul ridicat de socialiști în legătură cu o declarație a ambasadorului României la Chișinău. În articolul intitulat „ De ce moldovenismul primitiv e primitiv”, Nicolae Negru scrie că „Superioritatea „moldovenilor” față de „români” e trăsătura distinctivă a moldovenismului primitiv, reprezentând, spre deosebire de moldovenismul firesc, natural, un aliaj dur de propagandă, dezinformare și ignoranță. Mai mult, autorul scrie că moldovenismul primitiv este produsul reflexelor locale condiționate și al unui orizont educațional limitat. Este și anacronic, rușinos, în contrasens cu procesele integraționale, de relativizare și transparentizare a hotarelor politice. Creșterea lentă, dar sigură a procentului de unioniști în Republica Moldova e o dovadă că moldovenismul primitiv se topește ca un ghețar al perioadei războiului rece sub soarele realității pașnice, firești, de azi, concluzionează Nicolae Negru.

Războiul” și „diplomația” vaccinurilor anti-COVID: Ce se ascunde în spatele mesajelor publice și ce impact ar putea avea procesul în Republica Moldova, se întreabă agora.md. publicația online îl citează pe Valeriu Ostalep, expert în securitate și relații internaționale.

Diplomația vaccinurilor este cinică, pentru că vina toată o poartă politicienii. Nu este posibil ca un individ care nu are nici o funcție în stat, mă refer la Dodon, să creeze impresia că de el depind viețile oamenilor în Moldova. Mai mult, relația dintre Republica Moldova și Federația Rusă depinde de un individ care recent a primit un semn de la populație că nu este văzut ca politician, pentru că el a fost respins. Trebuie clar de înțeles că nu noi am ratat șansa de a primi aceste vaccinuri, ci oamenii care sunt responsabili de acest lucru - Guvernul, președintele și alții”.

Pe de altă parte, cotidianul.md scrie că Găgăuzia a returnat întregul lot de vaccin AstraZeneca Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, din motiv că „de la bun început, publicul, inclusiv comunitatea medicală, a arătat o oarecare neîncredere față de vaccin”, a anunțat șeful Centrului de Sănătate Publică din Comrat, Ivan Hasta. Vaccinul a fost redistribuit în alte regiuni. Deocamdată, autoritățile de la Chișinău nu au confirmat informația.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău