Podul de flori de pe Prut - 30 de ani de visuri și speranțe MĂRTURII ȘI IMAGINI INEDITE (TVR Moldova)

  • 06 Mai 2020 12:38
Podul de flori de pe Prut - 30 de ani de visuri și speranțe MĂRTURII ȘI IMAGINI INEDITE (TVR Moldova)

Acum 30 de ani, în data de 6 mai 1990, în cadrul acțiunii PODUL DE FLORI DE PE PRUT, peste un milion de români au trecut de o parte și de alta a Prutului fără vize și au sărbătorit revederea cu rudele, apropiații, prietenii, după o jumătate de secol de dezbinare.

TVR Moldova a publicat un documentar fotografic inedit la 30 de ani de la acel eveniment istoric.

Acțiunea "Podul de Flori de pe Prut" a fost organizată în opt puncte de frontieră de Liga culturală pentru unitatea românilor de pretutindeni, Asociația culturală București-Chișinău și Frontul Popular din Moldova. Oamenii de cultură și politicienii de pe ambele maluri ale Prutului au făcut posibil ca românii să-și revadă frații de sânge și să se îmbrățișezeîn libertate.


ION HADÂRCĂ, președinte Frontul Popular din Moldova 1989 – 1992
 "Ideea unui Pod de Flori a venit în cadrul ședințelor executive ale Frontului Popular, acolo s-a copt ideea. Inițial, intelectualul român Gavrilă Copil propusese denumirea de Pod de cuget și simțire românească. În momentul în care discutam formula în care se va întâmpla, ne-a contactat și Victor Crăciun, președintele Ligiii Culturale a Românilor de Pretutindeni.  A fost ceva cutremurător. Îmi amintesc un singur episod, când de partea noastră, din stânga Prutului, la trecerea de la Albița spre Vaslui s-a făcut o scenă improvizată și aveau loc diferite spectacole, concerte, cântece, se produceau discursuri, scrisori, chemări. Cântau Ion și Doina Alde Teodorovici ”Maluri de Prut” și alte piese frumoase cu lacrimi în ochi. Oamenii pe pod se strigau, se chemau unii pe alții, își împărtășeau emoțiile.  După Podul de Flori, când s-au făcut totalurile, s-a constatat că peste un milion de oameni au trecut de pe o parte și de alta. În pofida pronosticurilor sovieticilor că vor fi încălcări, că vor fi excese, conflicte, nu a fost nicio abatere. totul a trecut în mod pașnic, absolut miraculos.”
 
 
 
 
 
În aceeași zi, o delegație de parlamentari din stânga Prutului, din care a făcut parte și preotul Petru Buburuz, a vizitat municipiul Iași.
 
PETRU BUBURUZ, preot, paroh Biserica ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Chișinău
 ,,Cu câteva zile înainte de eveniment domnul primar Nicolae Costin m-o invitat să merg cu ei la Iași. Era o delegație mare și multă lume era. La Ungheni ne-am aranjat în fața podului apoi am mers chiar pe calea ferată, pe pod. Acolo ne-a întâlnit delegația de la Iași.
În acea zi s-a distrus un perete precum zidul Berlinului, parcă se deschidea o epocă nouă. Eu am trecut înainte acel pod cu trenul și era foarte securizat, dar iată că noi îl treceam liber. Entuziasmul era la tot poporul, că se petrece ceva deosebit care e spre binele nostru.” 
 
SOFIA VICOVEANCA , interpretă, participantă la Podul de Flori, frontiera Ungheni
 "Nici nu știu cum au trecutacei 30 de ani...Invitatăfiind de formația „Lăutarii” și maestrul Nicolae Botgros, am descoperit o lume pe care am asemuit-o cumva cu amarul meu. M-a frapat că mulți oameni - neamuri, verișori se știau, dar nu se văzuseră niciodată. Și am fost martoră cum se strigau: "Să știi că sunt cu băsmăluță roșie sau cu băsmăluță verde"...Au întins fețe de mese cu de-ale gurii și dintr-o parte și din alta. Nici nu știu dacă au gustat din acele bucate pentru că ochii, obrajii lor erau scăldați în lacrimi...Uneori nu sunt cuvinte să descrii niște stări care te apasă de ani și ani de zile."
 
  
Locuitorii satelor de pe malul Prutului au primit la casele lor vizitatori de peste Prut și au sărbătorit ceea ce părea a fi un miracol.
 
NICOLAE RADU, locuitor satul Sculeni, Ungheni, Republica Moldova
"Noi ne-am întâlnit la Podul de Flori cu toate neamurile.În acea duminică de 6 mai eu încasă am avutpeste 30 de oaspeți. Neamurilemele au venit cu cunoscuți de-ai lor. Oamenisimpli, oameni de la țarășieișinoi. Nu vă pot spunecâtăbucurie am avutînsuflet.Vorbeau de bine, căo să ne unim, căvom fi împreună."
 

 


 
VASILE-CĂTĂLIN RĂUS, locuitor satul Victoria, județul Iași
"A fost o întâlnirede suflet. Erau mulți care îșicăutau rudele, a fost foarte emoționant. Pentru mine a fost o bucurie sufletească ca să văd pentru ce au luptat bunicii mei."
 
 


Jumătate de secol, Prutul i-a despărțit pe români, dar în acea zi conștiința, credința, spiritul n-au avut hotare. Podul de Flori a generat multe alte poduri, precum cele de prietenie, de dragoste, de colaborări în diverse domenii.
 
Urmăriți mărturii și istorii impresionante despre Podul de Flori și ecoul evenimentului după 30 de ani, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii Obiectiv ComunMiercuri, 6 mai, începând cu ora 17:00 vom construi un altfel de pod, un duplexul TVR MOLDOVA - TVR IAȘI.
 
 

SURSA:TVR MOLDOVA 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:6,4 m/s
Wed
14
Thu
12
Fri
13
Sat
16
Sun
18

Curs oficial BNM 19 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6854 0.0790
USD 17.7619 0.0045
RON 4.4010 0.0152
UAH 0.6477 0.0030
RUB 0.2410 0.0012
Arhivă Radio Chișinău