Podul bunei guvernări

  • 29 Martie 2016 17:11
Podul bunei guvernări

Peste 80 de autorități publice centrale și locale din Republica Moldova au fost monitorizate la capitolul transparență decizională, în cadrul unui proiect de cercetare realizat în România și Republica Moldova – ”Podul bunei guvernări”.

Datele relevă că numai 16 la sută dintre instituții și-au făcut publice rapoartele de activitate pentru anul 2014, iar numărul documentelor adoptate care au fost dezbătute public rămâne unul mic.

O lege privind asigurarea transparenței în procesul decizional a intrat în vigoare Republica Moldova acum 7 ani. Autorii studiului au analizat rapoartele de activitate publicate pe site-urile autorităților și au ajuns la concluzia că instituțiile centrale, precum ministerele sunt mai transparente, decât administrațiile publice locale. Dacă majoritatea ministerelor au publicat aceste rapoarte, numai două consilii raionale și opt primării au le-au făcut publice. Totodată, există mai multe lacune la aplicarea corectă a legislație cu privire la transparența decizională, a menționat Andrei Macsut, expert la Societatea Academică din România.

”Am sesizat numărul mare de întârzieri de depunere a rapoartelor de activitate din lipsa unui termen codificat prin lege. Un al trend îngrijorător este că instituțiile, de foarte multe ori, sunt adeptele minimului necesar. Niciodată nu s-a întâmplat ca din proprie inițiativă, o instituție să publice mai mult decât cere legea” a declarat Andrei Macsut.

Datele din Republica Moldova au fost comparate cu cele din România. Astfel, peste Prut numărul autorităților care publică rapoarte de activitate este mai mare, dar mai puține dintre aceste documente sunt conforme cu legislația. Pe când în Republica Moldova majoritatea rapoartelor sunt complete, și asta – pentru că legislația de aici este mai permisivă, afirmă directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

”Legislația din România este mai restrictivă, în sensul că sunt mult mai multe cerințe. pe anumite segmente, în Republica Moldova s-ar părea că am mers înainte, pentru că există hotărârea Guvernului prin care instituțiile publice trebuie să aibă rubrica ”Transparență decizională”, există aceste compartimente pe majoritatea absolută a site-urilor, dar hai să le deschidem: unele au doar rubrică și nu au documente acolo” a declarat Petru Macovei.

Experții recomandă  ca toate autoritățile să își creeze pagini web și să le asigure funcționalitatea, să publice toate deciziile importante în locuri vizibile și ușor de găsit. De asemenea, trebuie adoptată o metodologie unitară de elaborare a rapoartelor de activitate pentru toate instituțiile publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău