Plombele dentare vor rămâne doar o amintire neplăcută?

  • 11 Ianuarie 2017 15:12
Plombele dentare vor rămâne doar o amintire neplăcută?

Plombele dentare ar putea ajunge doar o amintire, ca urmare a noii descoperiri făcute de cercetători. Oamenii de știință au constatat că un produs farmaceutic recomandat pacienților care suferă de boala Alzheimer poate stimula reconstituirea dentară și poate repara cariile.

Specialiștii de la King’s College din Londra au descoperit că medicamentul Tideglusib stimulează celulele stem din pulpa dentară să genereze dentină – materialul mineralizat aflat sub smalț. Dinții au capacitatea de a regenera dentina în cazul în care pulpa dentară este expusă, ca urmare a unei traume sau infecții, dar ei pot produce natural doar un strat foarte subțire, care nu este suficient pentru a umple cavitățile produse de carii.

În schimb, Tideglusib deconectează enzima numită GSK-3, care împiedică formarea dentinei. Cercetătorii au arătat că este posibil ca un burețel îmbibat în produsul farmaceutic să fie introdus în cavitatea produsă de carie, antrenând creșterea dentinei și reparând pagubele produse, în decurs de șase săptămâni.

Burețeii sunt confecționați din colagen și se pot dezintegra cu timpul, lasând în urmă dintele reparat. Actualmente, dentiștii folosesc cimenturi sau paste pe bază de calciu și siliciu pentru a umple cavitățile mai mari. Noua tehnică ar putea reduce necesitatea folosirii cimenturilor, care pot genera infecții și de multe ori trebuie înlocuite în repetate rânduri, ducând în final la extracție dentară. Procedura a fost până acum aplicată doar pe dinții unor șoareci, dar a demonstrat că ‘umple tot locul deteriorat’.

Tideglusib s-a dovedit deja a fi un produs sigur în testele clinice pentru maladia Alzheimer, astfel că specialiștii sunt de părere că introducerea acestui tratament stomatologic ar putea fi accelerată. Studiul a fost publicat în jurnalul Scientific Reports.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău