Ploile abundente au făcut ravagii, iar în mai multe localități a fost necesară intervenția pompierilor: „Situația este încă sub control, dar dacă vor continua ploile va fi pericol pentru recoltare”

  • 18 Iunie 2021 13:08
Ploile abundente au făcut ravagii, iar în mai multe localități a fost necesară intervenția pompierilor: „Situația este încă sub control, dar dacă vor continua ploile va fi pericol pentru recoltare”

Ploile torențiale au făcut prăpăd în mai multe localități din Republica Moldova. În unele gospodării a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a scoate apa. Totodată, culturile cerealiere ce urmează a fi recoltate sunt înnămolite din cauza ploilor ce nu mai contenesc de câteva săptămâni. Recolta de grâu, orz și rapiță va întârzia din această cauză, cu cel puțin două săptămâni, informează Radio Chișinău.

Ploile torențiale au făcut ravagii în mai multe localități din Republica Moldova. În mai multe gospodării a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a face față puhoaielor, a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu.

În localitatea Văleni, raionul Cahul, pompierii unității de salvatori și pompieri Giurgiulești au pompat apa care au pătruns în zece gospodării. Angajații inspectoratului au utilizat motopompele din dotare și au eliberat beciurile și subsolurile de apă care au pătruns în urma precipitațiilor. La fața locului, au lucrat trei autospeciale de intervenție și patru motopompe. De intervenția pompierilor a fost nevoie și în câteva raioane din raioanele Telenești, Florești, Ungheni, dar și UTA Găgăuzia. Totodată, precipitațiile au cauzat prejudicii în raioanele Ocnița, Soroca, Ungheni, Dondușeni, Criuleni, Leova, Sîngerei unde mai multe hectare de culturi agricole au fost afectate. La fața locului lucrează comisiile Situației Excepționale în vederea pagubelor materiale.

Pe teritoriul raionului Cahul s-au înregistrat mai multe pagube, iar serviciul pentru Situații Excepționale a înregistrat un numărul mare de solicitări. Cel puțin zece gospodării au avut nevoie de ajutorul pompierilor, susține Șeful Secției Agricultură din Cahul, Vasile Raru.

Noi avem un demers din partea primăriei Văleni, adresat Consiliului raional raionul Cahul în privința a trei cereri adresate de către trei gospodării țărănești referitor la căderi de grindină și au fost deteriorate culturi de viță de vie și livadă pe o suprafață de opt hectare.

Culturile de cereale au de suferit din cauza vremii ploioase. Grâul, orzul și rapița vor fi recoltate cu întârzieri de săptămâni, spune Vasile Raru.

Oricum va fi o întârziere comparativ cu anii obișnuiți în jur de aproximativ două săptămâni și pentru orz, grâu și pentru rapiță. La acest moment, situația este încă sub control, dar dacă vor continua ploile va fi pericol pentru recoltare. Cel puțin, acum e vorba despre orzul de toamnă, din cauza că s-a dezvoltat foarte intensiv. O parte din culturile și suprafețele de orz sunt culcate la pământ și asta va îngreuna și recoltarea și dezvoltarea bobului.

Vremea ploioasă se va menține și următoarele zile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău