Platforma DA propune răspunderea penală pentru nerespectarea deciziilor Curții Constituționale

  • 22 Iunie 2020 15:36
Platforma DA propune răspunderea penală pentru nerespectarea deciziilor Curții Constituționale

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, propune introducerea răspunderii penale pentru nerespectarea hotărârilor Curții Constituționale.

Potrivit agenției INFOTAG, el a înregistrat luni în Parlament un proiect de lege în acest sens, plasând documentul pe rețelele sociale.

Munteanu propune completarea Codului penal cu o prevedere potrivit căreia "neexecutarea intenționată a hotărârilor și avizelor Curții Constituționale de către o persoană cu funcție de demnitate publică se pedepsește cu amendă în mărime de la 32,5 mii la 42,5 mii lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la trei ani, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de la doi la cinci ani".

Potrivit proiectului, aceste măsuri "sunt aplicate deja după sancțiunile administrative, prevăzute în legislația cu privire la Curtea Constituțională, dar și de Codul jurisdicției constituționale".

"Din păcate, autorii acestor legi nu au prevăzut sancțiuni pentru cei care sfidează autoritatea Curții. Reiterez că ordinea constituțională se menține pe respectarea și aplicarea deciziilor definitive ale Curții, iar numeroasele piedici sau acțiuni de a bloca funcționarea Curții au creat în timp mari vulnerabilități democratice pe care a venit timpul să le rezolvăm", susține Munteanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău