Studenții basarabeni, admiși la o universitate de peste Prut, vor primi în dar laptopuri. Decan: „Se numără printre cei mai buni”

  • 14 Iulie 2020 15:54
Studenții basarabeni, admiși la o universitate de peste Prut, vor primi în dar laptopuri. Decan: „Se numără printre cei mai buni”

Bucurie dublă pentru studenții basarabeni care vor fi admiși la Universtitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Instituția va dărui tinerilor câte un laptop, dar și o cartela SIM cu abonament la internet și trafic de date de minimum 50 de GB. Primii doritori de a-și face studiile în România și-au depus astăzi dosarele la centrul de înscriere din Sîngerei care va fi deschis două zile, scrie NordNews.md.

Potrivit sursei citate, Universitatea de peste Prut pune la dispoziția elevilor din Republica Moldova 250 de locuri bugetare la cele zece facultăți. În prima zi, au fost înregistrate deja 80 de cereri.

Printre candidați este și Alexandra Beșiga. Tânăra a decis să-și construiască viitorul în România și a ales specialitatea Economia comerțului, turismului și serviciilor.

Universitatea din Suceava este una din cele mai bune din România, cu un bun centru de tineret. Anume acolo voi putea obține o experiență mai vastă în comparație cu alte universități.

Este o opurtunitate foarte bună că avem posibilitatea de a depune dosarul pentru facultatea din Suceava, aici în Moldova, mai ales acum, în contextul pandemiei. Bineînțeles că-mi fac griji, ca orice mama, dar sunt optimistă și sper că vom fi acceptați.

Iar Ion Caliga a ales specialitatea Contabilitate și Informatică de Gestiune.

Voi face studiile în România pentru că îmi oferă o perspectivă mai bună pe viitor, iar Universtitatea este mai aproape de casă.

„Așa a hotărât copilul. Este decizia lui, iar dacă vrea, noi o acceptăm. Îmi fac griji pentru el, dar vreau să-l susțin. Este greu să-ți lași primul copil să plece să învețe undeva (peste hotare)”.

Tinerii speră că în noul ani de studii, orele vor avea loc în sălile de curs.

„Sper foarte mult să fiu la frecvență de zi, normal, nu online, dar deja vedem.

Am făcut studiile în Moldova și au fost cu plată, iar masterul dacă va fi posibil sper să fie gratis. Posibil să-mi găsesc și un post de muncă în România. Nu prea mi-ar plăcea să fie online. Mai bine să vii la universitate, să-ți vezi colegii, să mai comunici. Eu cred că este mai ușor așa.

Universitatea m-a aranjat după toate criteriile și am decis să încerc să aplic”

Decanul Facultății de Istorie și Geografie de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a declarat că tinerii basarabeni se numără printre cei mai buni studenți de peste Prut.

Din discuțiile cu decanii din universitate, de fapt, cei mai buni la toate facultățile sunt studenții basarabeni. Ei sunt primii, sunt șefi de promoții. Aceștia sunt cei mai activi la capitolul de burse Erasmus. Anul trecut am avut 21 de burse Erasmus, iar 16 din ele au fost luate de basarabeni.

Un centru de înscriere a candidaților la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, va fi deschis și la Chișinău, în incinta Liceului „Prometeu”, în perioada 15-17 iulie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău