Platforma DA nu renunță la referendum

  • 15 Martie 2016 15:22
Platforma DA nu renunță la referendum

Grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului de modificare a Constituției insistă asupra desfășurării acestuia, deși Curtea Constituțională a decis că președintele Republicii va fi ales direct de către cetățeni.

Au fost colectate semnături pentru mai multe modificări ale Constituției, iar organizatorii susțin că ar putea renunța la referendum doar dacă toate aceste propuneri vor fi adoptate de către Parlament.
 
Reprezentanții grupului de inițiativă susțin că au colectat câte aproximativ 410 mii de semnături pentru fiecare din cele patru chestiuni care ar urma să fie supuse referendumului – alegerea șefului statului direct de către cetățeni, simplificarea modului de demitere a președintelui, reducerea numărului de deputați de la 101 la 71 și anularea imunității parlamentare. Comisia Electorală a recepționat ieri listele și urmează să verifice autenticitatea semnăturilor. Președintele instituției Iurie Ciocan consideră însă că nu mai are rost un referendum cu privire la modalitatea de alegere a șefului statului. Iurie Ciocan.

”Problemele care deja fac parte a Constituției, logica mea, de formație fiind jurist, îmi spune că ele nu mai pot fi supuse unui referendum. Vorbesc din punctul meu de vedere. Urmează să examinăm ce a fost prezentat și cum a fost prezentat”, a declarat Iurie Ciocan.

Pe de altă parte, unul dintre liderii Platformei Demnitate și Adevăr, Vasile Năstase susține că organizatorii vor insista în continuare pe organizarea referendumului și ar putea renunța la această inițiativă doar dacă toate cele patru chestiuni vor fi adoptate de către Parlament.

”Mâine poimâine Curtea poate să zică că nu e de acord. Teoretic orice e posibil. Dacă oricum se va desfășura acest referendum nu-i nici un fel de probleme dac oamenii vor răspunde la patru întrebări. Nu sunt cheltuieli în plus. Dar dacă vor să evite referendumul să voteze în parlament reducerea numărului de deputați și a imunității”, a declarat Vasile Năstase.

Amintim că grupul de inițiativă a fost constituit în cadrul protestelor din toamna anului trecut. La 4 martie Curtea Constituțională a decis revenirea la procedura de alegere a șefului statului direct de către cetățeni.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău