Platforma DA îl acuză pe Igor Dodon că s-ar fi înțeles cu regimul de la Tiraspol și ar „dărui” separatiștilor moșii care nu-i aparțin, inclusiv sate moldovenești din centrul raionului Dubăsari”

  • 25 Iunie 2020 13:59
Platforma DA îl acuză pe Igor Dodon că s-ar fi înțeles cu regimul de la Tiraspol și ar „dărui” separatiștilor moșii care nu-i aparțin, inclusiv sate moldovenești din centrul raionului Dubăsari”

Reprezentanții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr susțin că regimul separatist folosește pandemia pentru a-și extinde influența și controlul asupra localităților din stânga Nistrului. Aceștia solicită convocarea de urgență a unei ședințe de Guvern pe tema posturilor ilegale instalate în zona de securitate, transmite IPN. „de

„Condamnăm impotența acestui Guvern de a apăra cetățenii Republicii Moldova. Reacțiile anemice sau adormite ale Biroului pentru reintegrare nu face decât să dea curaj regimului separatist. Asta se leagă însă de contractul exclusiv de furnizare a energiei de la Kuciurgan, de ticăloasa înțelegere a lui Dodon de a „dărui” separatiștilor moșii care nu-i aparțin, inclusiv sate moldovenești din centrul raionului Dubăsari, pentru care în 1992 au plătit cu sânge, combatanții Republicii Moldova”, a declarat într-o conferință de presă secretarul general al Platformei, deputatul Chiril Moțpan.

Potrivit lui, „posturile instalate recent sfidează toate protocoalele încheiate la insistența OSCE, aduce atingere acordului de încetare a focului din 1992, care a devenit un document de care-și șterg picioarele conducerea militaristă a regiunii separatiste”. „Cerem ca Guvernul Republicii Moldova să definească și să aplice o nouă politică de transformare a conflictului conform Constituției Republicii Moldova și a dreptului internațional, încetând să arunce veste de salvare și concesii ticăloase regimului separatist. Nu putem tolera continuarea militarizării regimului, cu trupe rusești staționate ilegal în regiune. Este inadmisibil ca Dodon să aibă înțelegeri separate, politice sau electorale cu capii acestui regim, ocolind Parlamentul, impunând Guvernul să se rețină din aplicarea legii în raport cu capii acestui regim”, a notat parlamentarul.

Chiril Moțpan a menționat că este imperativ ca Parlamentul să monitorizeze implementarea acordurilor și protocoalelor încheiate de Guvern, pentru a stabili ce fel de politică urmează să aplice în procesul de reintegrare completă, definitivă, a teritoriului din stânga Nistrului.

Deputata Stela Macari susține că sunt mai multe situații de conflict în unele localități ale raionul Dubăsari, care au apărut odată cu instituirea stării de urgență la 17 martie. Potrivit ei, în această perioadă, forțele separatiste au blocat o mare parte a drumurilor ce fac legătură între satele comunelor Cocieri și Corjova, prin instalarea unor posturi suplimentare pe drumurile principale. „Pe drumurile adiacente, însă, au fost plasate chiar blocuri de beton, grămezi de pământ sau au fost create alt gen impedimente artificiale, care fac circulația imposibilă. Remarcăm faptul că, posturile de control au fost instalate în lipsa unor coordonări și decizii oficiale ale Comisiei Unificate de Control”, a declarat deputata.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău