Platforma DA denunță faptul că PSRM-PDM blochează proiectul privind acordarea acordarea poliței de asigurare medicale gratuite pentru veteranii de război

  • 12 Septembrie 2020 12:03
Platforma DA denunță faptul că PSRM-PDM blochează proiectul privind acordarea acordarea poliței de asigurare medicale gratuite pentru veteranii de război

Deputații Platformei Demnitate și Adevăr denunță faptul că majoritatea parlamentară PSRM-PDM blochează proiectul privind acordarea poliței de asigurare medicale gratuite pentru veteranii de război. PPDA a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională privind modul în care această lege a fost remisă spre reexaminare.

În cadrul unei conferințe de presă organizată sâmbătă, 12 septembrie, parlamentarii PPDA au condamnat faptul că guvernarea a stopat această lege, după ce proiectul a fost votat în două lecturi.

De această dată s-a făcut uz de o notă informativă a Direcției Juridice a Parlamentului, în baza căreia votarea acestui proiect de lege a fost declarată neconstituțională, fiind remis spre reexaminare. Iată așa procedează guvernarea atunci când vrea să atingă anumite scopuri”, a declarat parlamentara Stela Macari. „Ieri am asistat la violarea votului din Parlament. După ce acest proiect de lege a fost votat în lectură finală, președinta Parlamentului a decis convocarea unei alte ședințe prin care să anuleze acest vot. Este clar că acest precedent a deschis cutia Pandorei. Acum oricare  deputat ar putea pretinde revizuirea unui vot acordat anterior”.

Actuala majoritate parlamentară nu caută bani pentru a ajuta veteranii, ci motive juridice pentru a exclude acest ajutor, a declarat deputatul PPDA, Chiril Moțpan. 35 de milioane de lei nu este o sumă atât de mare, când te gândești la jertfa pe care au făcut-o veteranii în 1992 apărând această țară”, a comentat deputatul.

PPDA va contesta la Curtea Constituțională modul în care această lege a fost remisă spre reexaminare, a anunțat deputatul Vasile Năstase. „Ieri a fost un precedent foarte nociv, în care a fost implicată conducerea Parlamentului, în special speakerul, care a decis în mod unilateral să blocheze această lege prin revotare în altă ședință la ora 15. Serviciul juridic s-a transformat în Curtea Constituțională, declarând de mai multe ori că această lege este neconstituțională. Nimeni în afară de CC nu poate spune ce este și ce nu este constituțional. Analizăm posibilitatea de a face o sesizare către CC pentru a interpreta votul de ieri, pentru că acest precedent periculos poate bulversa întreagă activitate parlamentară”, a anunțat Vasile Năstase.

De asemenea, PPDA condamnă votarea legii prin care cetățenii din stânga Nistrului vor putea beneficia de plăcuțe neutre de înmatriculare a automobilelor, fără însemnele R. Moldova, cu care vor putea circula peste hotare.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău