Platforma DA cere majorității parlamentare să voteze în a doua lectură proiectul de lege privind plafonarea salariilor exagerate

  • 21 Septembrie 14:20
Platforma DA cere majorității parlamentare să voteze în a doua lectură proiectul de lege privind plafonarea salariilor exagerate

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr îi solicită majorității parlamentare să voteze în a doua lectură proiectul de lege privind plafonarea salariilor exagerate. Inițiativa se referă la revizuirea salariilor la agenții și instituții de stat unde remunerările ajung și până la 180 de mii de lei lunar, transmite IPN.

„Am trimis interpelări ca să aflăm salariile unor conducători. Am constatar că la unele instituții de stat sunt salarii foarte mari, deși instituțiile sunt în faliment. Dacă luăm salariile de la BNM sau CNPF de 100 de mii, o persoană primește un salariu pe care un pedagog sau medic primește într-un an”, a menționat fostul deputat, Vasile Năstase.

Drept exemplu, autorul proiectului menționează că un vicepreședinte al Consiliului de Administrare al CNPF a avut salariu de 1,2 milioane de lei anual sau 100 de mii de lei lunar.

„Din informațiile pe care le am și din discuțiile cu oamenii din sistem, observăm că noua guvernare nu intenționează să facă ordine în acest sector, cel puțin în primele luni de activitate acest lucru nu transpare. Temerea mea este că acest proiect va fi scos și nu va fi votat în a doua lectură. Persoanele din sistem sunt eliminate, iar în locul lor vor veni altele, care grație noii guvernări vor primi aceleași salarii nesimțite de 100 -180 de mii de lei”, susține Vasile Năstase.

El s-a adresat președintei Maia Sandu, președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și deputaților să urgenteze adoptarea în a doua lectură a proiectului privind salariile „nesimțite”, votat în primă lectură.

Inițiativa a fost susținută în primă lectură în luna aprilie a anului curent. Potrivit proiectului, salariul lunar al personalului din unitățile bugetare nu va depăși trei salarii medii lunare pe economie. În proiect este, de asemenea, stipulat că personalul din unitățile bugetare care reprezintă statul în societățile comerciale în care acesta deține cote de participație, inclusiv cei desemnați în cadrul consiliilor de conducere a acestor întreprinderi, nu pot beneficia de anumite plăti suplimentare pentru activitatea desfășurată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,2
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,13 m/s
Sat
14
Sun
8
Mon
5
Tue
6
Wed
8

Curs oficial BNM 22 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3153 0.1296
USD 17.4523 0.1009
RON 4.1064 0.0282
UAH 0.6640 0.0015
RUB 0.2454 0.0009
Arhivă Radio Chișinău