Platforma DA cere instituțiilor internaționale să declanșeze o investigație în privința lui Vlad Plahotniuc

  • 28 Iulie 2017 15:14
Platforma DA cere instituțiilor internaționale să declanșeze o investigație în privința lui Vlad Plahotniuc

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr solicită instituțiilor internaționale de resort să întreprindă acțiuni de investigație a lui Vlad Plahotniuc. Într-o declarație a formațiunii, citată de IPN, se menționează că solicitarea vine în contextul în care Moldova a degradat și nu înregistrează succese majore în domeniile socio-politic, economic și cel al integrării europene.

Potrivit declarației, „din teama de a răspunde în fața legii pentru genocidul social și jefuirea fără menajamente a țării, oligarhul Plahotniuc-Ulinici (cetățean a trei țări, cel puțin) a folosit justiția capturată de el, coruperea, șantajul și intimidările pentru a elimina foștii parteneri politici și a instaura dictatura unipersonală în Republica Moldova”.

PPDA spune că aceleași metode au fost utilizate și în cazul obținerii unei majorități parlamentare, formate din o parte mare de transfugi (acum membri PDM), PSRM și deputați din grupul condus de Iurie Leancă. „Vlad Plahotniuc, care pe parcursul ultimilor 10 ani nu a lipsit de la guvernare (oficial sau neoficial) nici măcar pentru o zi, a concentrat, din ianuarie 2016, aproape toate resursele financiare, administrative și mediatice în mâinile sale. Oamenii furați de el au fost impuși să tacă (libertatea presei are indici extrem de scăzuți, societatea civilă e pe cale de a fi strangulată printr-o lege antidemocratică)”, se menționează în declarație.

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr subliniază că, indiferent de recomandările Comisiei de la Veneția și a consecințelor neluării în considerare a recomandărilor, votarea de către PDM și PSRM pe 20 iulie, în lectura a doua, a sistemului electoral mixt demonstrează că „nimic nu-l interesează pe acest mafiot, cu excepția propriului buzunar”. În acest context, Platforma DA solicită instituțiilor internaționale de resort să investigheze implicarea lui Vlad Plahotniuc în furtul miliardelor din băncile din Republica Moldova, spălarea a circa 30 mlrd de dolari de către mafia rusească prin intermediul sistemelor de justiție și financiar-bancar din Republica Moldova, finanțarea terorismului și traficul internațional cu anabolizante.

De asemenea, formațiunea cere instituțiilor internaționale de investigație să înceapă urmărirea penală a lui Vlad Plahotniuc având în vedere multiplele sale identități și cetățenii, să-i fie sechestrate bunurile din și să aplice fată de Vlad Plahotniuc a un set de sancțiuni, similare cu cele dispuse în privința lui Victor Ianukovici.

Platforma Demnitate și Adevăr face apel către întreaga societate să participe duminică, 30 iulie, la un protest popular, în fața Parlamentului. Simpatizanții mișcării protestatare sunt așteptați cu începere de la ora 11.30, la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer fragmentat
Umiditate:53 %
Vint:3,09 m/s
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
12
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău