Planul Național de Dezvoltare pentru anii 2024-2026, aprobat de Executiv

  • 21 Decembrie 2023 14:33
Planul Național de Dezvoltare pentru anii 2024-2026, aprobat de Executiv

Peste 100 de proiecte investiționale și măsuri de reformă au fost incluse în Planul Național de Dezvoltare pentru anii 2024-2026, aprobat astăzi, 21 decembrie, de către Cabinetul de miniștri. Documentul va contribui la realizarea obiectivelor incluse în Programul de activitate a Guvernului și Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, informează Radio Chișinău.

Prioritățile proiectului țin de sporirea securității, de politicile de apărare și reforma în sectorul justiției. Astfel, către anul 2026, circa 170 de judecători și 230 de procurori vor fi evaluați extern, a declarat secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

El s-a referit și la proiectele de modernizare a localităților, printre alte priorități.

„Totodată, potrivit planului pentru  modernizarea localităților țării vor fi realizate 155 de proiecte de dezvoltare, iar 190 de localități vor fi conectate la sistem de alimentare cu apă. De asemenea vor fi modernizate drumurile, podurile și transportul feroviar, iar sistemul electroenergetic al țării va fi fortificat prin construcția a 200 de km de linii electrice.  Acțiunile incluse în document se mai referă la sporirea eficienței energetice în sectorul public și rezidențial și monitorizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului Chișinău și municipiul Bălți. Totodată, urmează a fi implementate 80 de sisteme de irigare pentru cel puțin 3.500  hectare de teren agricol și realizate 3 proiecte complexe de management al deșeurilor în raioanele Călărași, Ungheni și Nisporeni”, a declarat Artur Mija.       

În același timp, în scopul creării locurilor de muncă bine plătite, Planul prevede implementarea unor programe complexe de susținere a antreprenorialului și sporire a accesului la finanțare. Ca urmare, anual, vor fi susținuți peste 1.000 de agenți economici, iar statul va investi circa 3,5 miliarde de lei în sprijinul antreprenorilor.

Implementarea Planului Național de Dezvoltare va fi evaluată lunar, iar costurile estimate pentru acțiunile planificate sunt de circa 59 de miliarde de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău